Od malíčka som bola veľkým fanúšikom kakaového závinu. Čo mi však na ňom vadilo bolo, že často pukol a jeho plnka sa vyliala. Tento pletenec je plnený plnkou, ktorá nevytečie a nakoľko je cesto už narezané, netreba sa báť ani žiadných prasklín lebo cesto má takto kam rásť. Na prípravu budete potrebovať jednoduché kysnuté cesto.
Suroviny na cesto:
- 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
- 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
- Štipka soli
- 2 PL cukru
- 50g masla izbovej teploty
- 150ml (ovseného) mlieka
- prípadne vodu
Suroviny na kakaovú plnku:
- 5 PL kakaa
- 2 PL pr. cukru
- 3 PL jemného krémovitého syru
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Najskôr si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko a maslo.
- Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto. Podľa potreby pridáme pár kvapiek vody ak je cesto moc hutné.
- Zatiaľ, či sa cesto miesi si pripravíme plnku. Maslo dáme do misky zmiešame s kakaovým prášokom a práškovým cukrom.
- Pridáme k zmesy jemný krémovitý syr a ďalej miešame až vznikne hladká plnka.
- Keď je cesto dobre premiesené, tak ho vyroľujeme na pomúčenú pracovnú plochu.
- Cesto po celej ploche potrieme plnkou.
- Potom cesto zamotáme na šuľec a ten uprostred narežeme nožom (kúsok cesta na začiatku nenarežeme).
- Tak nám ostanú 2 copy, ktoré potom už len spolu zamotáme a konce spojíme tak, aby nám vznikol takýto uzlovitý tvar ako na obrázku.
- Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, dobre ho zakryjeme a necháme 45 minút stáť.
- Potom pečieme pri 180C ca. 35 minút do zlatista. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.