HomePecieme Tarte s dvojitou karamelovou vrstvou

Tarte s dvojitou karamelovou vrstvou

Comments : 2 Posted in : Pecieme, Základné recepty, Zákusky on by : lydia.argilli Značky:,

Výborný dezert pre všetkých milovníkov karamelu. Vyžaduje trochu zručnosti pri príprave samotného karamelu. Kdo sa ale pridrží zopár základných rád o tom, ako karamel pripraviť, nemôže nič pokažiť.

Pri karamele treba dodžiavať zopár pravidiel:

  • cukor by sa počas procesu karamelizovania nikdy nemal miešať vareškou ale len krúžením hrnca spôsobiť miešanie tekutiny v hrnci
  • tekutiny, ktoré sa pridávajú ku karamelu (či už je to mlieko, šlahačka alebo roztopené maslo) by vždy mali byť horúce, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod prečo sa v karameli vytvoria hrčky)
  • Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria po stranách hrnca počas karamelizácie by sa mali utierať štetcom namočeným vo vode aby neprihoreli
  • cukor treba mať neustále pod dohladom, v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť keď sa neodstaví v pravý čas z ohňa
  • na záver, veľký pozor pri manipulácii, karamel dosahuje veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť tažké popáleniny, idálne nepripraovať karamel keď sú v blízkosti deti

Tarte základ:

  • 150g hladkej múky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 60g práškového cukru
  • 1 žĺtok

Prvá karamelová vrstva:

  • 1 šálka (kávová) kryštálového cukru
  • 1/3 šálky vody
  • 250ml teplej šlahaškovej smotany
  • 50g masla

Karamelová šlahačka (druhá vrstva):

  • 1 šálka kr.cukru
  • 1/3 šálky vody
  • 150ml zohriatého mlieka
  • 1 balenie šlahačky v prášku
  • 1 stužovať šlahačky

Postup:

  • Múku, cukor , maslo a žĺtka zmiešať a vypravcovať hladké cesto. Najlepšie je cesto miesiť rukamy, nakoľko teplota rúk napomáha lepšiemu spojeniu jednotlivých položiek.
  • Cesto potom zabaliť do sáčku a nechať aspoň pol hodinu odpočívať v chlade. Potom cesto vyrolovať medzi 2 papiermi na pečenie do veľkosti formy, horný papier odstrániť a pomocou dolného papieru cesto preklopiť do premastenej formy a spodný papier potom takisto odstrániť.
  • Okraje cesta zrezať podľa okrajov formy, do spodnej časti cesta urobiť zopár vpichov vidličkou a potom naň opäť položiť papier na pečenie a ten zaťažiť. Ja používam na zaťaženie guličky na pečenie, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch, ale rovnako poslúži aj akákoľvek strukovina.
  • Cesto potom nechať takto prikryté piecť 15min. pri 180⁰C, papier potom odokryť a takto nechať ešte ďalších 15 min. piecť do zlatista. Potom nechať tarte vychladnúť.
  • Na karamelovú vrstvu zohriať (podľa hore opísaných pravidiel) cukor v hrnci. Keď začne hnednúť, ihneď odstaviť z ohňa a pridať smotanu z roztopeným maslom (najlahšie je smotanu a maslo najskôr zohriať v hrnci pokiaľ sa obe roztopia).  Dobre premiešať a vrátiť na sporák. Ešte spolu 2-3 min. za miešania variť. Keď zmes trošku vychladne, vyliať na korpus a nechať 2-3 hodiny postáť v chlade.
  • Na karamelovú šlahačku opäť pripraviť karamel z cukru. Ostaviť z ohňa a priliať doňho teplé mlieko. Dobre premiešať pokiaľ zaniknú akékoľvek hrudky a nechať vychladnúť pokiaľ je zmes úpplne studená. Potom pridať práškovú šlahačku ako aj stužovač a mixérom vyšlahať do tuha.
  • Šlahačku naniesť na stuhnutú karamelovú vrstvu a nechať pred servírovaním ešte raz krátko tuhnúť v chladničke. 
Please follow and like us:

2komentáre

2 thoughts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-6" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>