Vedeli ste že medvedí cesnak má podobne ako kuchynský cesnak silné antibakteriálne a antioxidačné účinky. Aby sa tieto varením nestratili je táto polievka z medvedieho cesnaku pripravená tak, že jej základ sa uvarí najskôr a listy cesnaku pridávajú až na samotný koniec varenia a už viac nevaria.
Nebojte si teda dopriať túto polievku a tiež použiť ju tiež ako prírodný liek ak máte pocit, že na vás lezie nachladnutie či chrípka.
Suroviny:
- 1/2 kuchynskej cibule
- 3-4 zemiaky
- 1,5 l vody (vývaru)
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2 PL múky
- ca. 20-30 ks listov medvedieho cesnaku
- soľ, čierne korenie, drtený kmín
Postup:
- Na oleji opražíme krátko cibuľku pokrájanú na drobno.
- Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky.
- Keď začne cibuľka dostávať zlatistú farbu, tak ju poprášime múkou a krátko opečieme.
- Zalejeme vodou/vývarom. Najskôr prilejeme len 100ml a dobre rozmiešame, aby nám zanikli prípadne hrudky z múky. Potom prilejeme zvyšok.
- Pridáme tiež zemiaky, soľ, čierne korenie a kmín a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni varíme ešte 20 minút.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu.
- Listy medvedieho cesnaku umyjeme a potom pokrájame na tenučké pásiky. Tie vložíme do uvarenej polievky a hneď odoberieme polievku z ohňa.
- Kdo chce môže polievku servírovať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo s opraženými chlebovými krutónmi.
Tento recept patrí do kategórie – Polievky.
Vyskúšajte tiež Lahodnú nátierku z medvedieho cesnaku.
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Plnený baklažán
Ak máte radi baklažán či cuketu, tak určite ste už vyskúšali aj variantu s plnkou. Môj trik spočíva v tom, že baklažán či cuketu najskôr necháme grilovať či piecť na panvici na sucho (bez oleja) až je dužina mäkká a celá zelenina dostane skvelú praženú arómu a až potom ju […]
-
Omáčka na cestoviny Niva bez smotany
Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]
-
Super rýchle hrnčekové brownies
Máte chuť čokolády? Tieto brownies sú skvelou voľbou, intenzívna chuť čokolády, krásne mäkké cesto a všetko bez váženia.
Pingback: 5 skvelých receptov z medvedieho cesnaku - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu