Lydia_Argilli_food_photography-Šťavnatá hrnčeková piškóta s vanilkovou príchuťou

Šťavnatá hrnčeková piškóta s vanilkovou príchuťou

Tento základný recept na piškótové cesto je skvelým univerzálnych receptom na piškótové cesto, ktoré môžete použiť tak na prípravu zákuskov, torty či iných dezertov.

Jump to Recipe

Prečo by ste mali tento recept vyskúšať

Jednoduché ingrediencie, vynikajúca chuť

Z niekoľkých základných surovín v špajze môžete pripraviť piškótový koláč, ktorý je plný chuti a štruktúry. Výsledkom kombinácie vajec, cukru, múky, mlieka a niekoľkých zvýrazňovačov chuti je koláč, ktorý je vlhký, jemný a úplne lahodný.

Všestrannosť

Tento recept slúži ako univerzálny základ pre nespočetné množstvo variácií. Experimentujte s rôznymi príchuťami, náplňami a polevami, aby ste tortu prispôsobili podľa svojich preferencií alebo príležitosti. Od citrónovej kôry až po kakaový prášok – možnosti sú neobmedzené!

Jednoduchý postup

Vychutnajte si koláč, ktorý sa vám podarí upiecť: netreba nič vážiť, postačí vám hrnček, miska na miešanie a mixér.

Ako sa vám zaručene podarí dosiahnúť optimálny výsledok

Dodržiavaním niekoľkých kľúčových krokov si môžete zabezpečiť, že váš piškótový koláč bude zakaždým perfektný. Šľahanie vajec a cukru do nadýchanej konzistencie, postupné pridávanie oleja a mlieka a jemné vmiešavanie suchých ingrediencií zabezpečia ľahkú a vzdušnú konzistenciu, ktorá určite urobí dojem.

Pokojová teplota- Na dosiahnutie ideálnej štruktúry a kysnutia je nevyhnutné použiť vajcia a mlieko izbovej teploty. To umožňuje lepšie zapracovanie prísad a zabezpečuje rovnomernejšie cesto.

Pomalé pečenie pre rovnomerný výsledok- Pečenie koláča pri nižšej teplote (160 °C) počas dlhšej doby zabezpečuje rovnomerné pečenie a zabraňuje vzniku tvrdej kôrky alebo nerovnomernej štruktúry koláča. Kľúčom k dosiahnutiu dokonale zlatistého a jemného piškótového koláča je trpezlivosť.

Ako môžete obmeniť hlavné ingrediencie

Vajíčka

Ak uprednostňujete ľahšiu konzistenciu, môžete experimentovať s použitím menšieho počtu vajec alebo nahradiť niektoré vajcia ďalším mliekom alebo jogurtom. Na prípravu vegánskej verzie môžete použiť aj komerčné náhrady vajec alebo zmes vody, oleja a prášku do pečiva.

Múka

Vymeniť môžete celozrnnú múku za celozrnnú, mandľovú alebo bezlepkovú podľa vašich diétnych preferencií alebo obmedzení. Odporúčam použiť hladký alebo polohrubú verziu múky.

Cukor

Množstvo cukru upravte podľa svojich chuťových preferencií. Môžete použiť kryštálový cukor, hnedý cukor alebo alternatívne sladidlá, napríklad med alebo javorový sirup, aby ste dosiahli iný chuťový profil.

Olej

V tomto recepte sa hodí akýkoľvek olej s neutrálnou príchuťou, napríklad rastlinný alebo repkový olej. Pre bohatšiu chuť môžete použiť rozpustené maslo alebo kokosový olej.

Tipy na skladovanie

Po upečení a vychladnutí skladujte piškóty vo vzduchotesnej nádobe alebo pevne zabalené v plastovej fólii. Môžete ho skladovať pri izbovej teplote až 2 dni alebo v chladničke, aby mal dlhšiu trvanlivosť, a to až 5 dní. Pred podávaním nechajte koláč zohriať na izbovú teplotu, aby mal najlepšiu štruktúru a chuť. Vychutnajte si kúsky tohto lahodného piškótového koláča so šálkou čaju alebo kávy ako dokonalé popoludňajšie pohostenie alebo dezert!

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Zeler sa skvelo chuťovo dá kombinovať s ovocím. Či už s jablkami, ananásom či mandarinkami, táto zelenina krásne toto ovocie chuťovo dopĺňa. Ak ste ešte nevyskúšali, vrelo odporúčam. Takto sa vám tento šalát zaručene podarí – moje tipy Ak chcete krémovejšiu konzistenciu, zvýšte množstvo majonézy alebo kyslej smotany podľa svojich […]


  • Plnený baklažán

    Plnený baklažán

    Ak máte radi baklažán či cuketu, tak určite ste už vyskúšali aj variantu s plnkou. Môj trik spočíva v tom, že baklažán či cuketu najskôr necháme grilovať či piecť na panvici na sucho (bez oleja) až je dužina mäkká a celá zelenina dostane skvelú praženú arómu a až potom ju […]


  • Omáčka na cestoviny Niva bez smotany

    Omáčka na cestoviny Niva bez smotany

    Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]


Hrnčeková šťavnatá piškóta s vanilkovou príchuťou

Recipe by lydia.argilliCourse: zakladny receptCuisine: piškótaDifficulty: jednoduché
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 4 vajíčka

  • 1/2 šálky kr. cukru (ja používam šálku s objemom 300ml)

  • 2 šálky hl. múky

  • 1 šálka vlažného mlieka

  • 1 balenie vanilkového cukru

  • 1 balenie prášku do pečiva

  • 1/2 šálky oleja

  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku

Postup

  • V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do tuhej peny.
  • Za stáleho šľahania prilievame postupne olej. Potom pridáme 1 šálku mlieka.
  • Múku zmiešame s práškom do pečiva, pungovým práškom a vanilkovým cukrom a pridáme k tekutým položkám
  • Cesto nalejeme do vymastenej formy na pečenie (tortový forma alebo klasický plech na zákusky (33*22cm).
  • Pečieme pri 160C v predhriatej rúre ca. 45min. Piškótu vyberieme z trúby a necháme piškótu ju vychladnúť.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom

    Zeler sa skvelo chuťovo dá kombinovať s ovocím. Či už s jablkami, ananásom či mandarinkami, táto zelenina krásne toto ovocie chuťovo dopĺňa. Ak ste ešte nevyskúšali, vrelo odporúčam. Takto sa vám tento šalát zaručene podarí – moje tipy Ak chcete krémovejšiu konzistenciu, zvýšte množstvo majonézy alebo kyslej smotany podľa svojich […]


  • Plnený baklažán

    Plnený baklažán

    Ak máte radi baklažán či cuketu, tak určite ste už vyskúšali aj variantu s plnkou. Môj trik spočíva v tom, že baklažán či cuketu najskôr necháme grilovať či piecť na panvici na sucho (bez oleja) až je dužina mäkká a celá zelenina dostane skvelú praženú arómu a až potom ju […]


  • Omáčka na cestoviny Niva bez smotany

    Omáčka na cestoviny Niva bez smotany

    Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*