Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový koláč obľúbený najmä s mrveničkou na vrchu.
Suroviny:
- 500g rebarbory
- 3 PL jahodového alebo malinového džemu
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 2 PL cukru
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- 200ml ovseného mlieka
- 100g masla alebo margarínu izbovej teploty
Suroviny na mrveničku:
- 50g mandlí
- 70g masla izbovej teploty
- 30g práškového cukru
- 100g hl. múky
- štipka soli
Postup:
- Začneme najskôr prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1 polievkovou lyžicou cukru a dobre premiešame a necháme stáť 5-10 minúzt až vznikne kvások.
- Do vysokej misky dáme múku, kvások, olej, maslo izbovej teploty, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne elastické nelepicé cesto.
- To hneď vyroľujeme na veľkosť plechu a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rebarboru umyjeme, osučíme a odrežeme drevnaté časti. Potom pokrájame na drobné kusy, ktoré dáme do misky.
- Pridáme marmeládu a dobre premiešame. Potom ovocie rozložíme na cesto, cesto prikryjeme a necháme ho pol hodiny kysnúť.
- Medzitým si pripravíme mrveničku. Na to dáme do misky maslo, cukor, štipku soli a múku a pomaly rukami miesime, až vznikne drobivé cesto. Takto pripravené necháme 10 minút stáť v mrazničke alebo pol hodinu v chladničke.
- Mrveničku nanesieme na ovocie, ja osobne ju najradšej strúham na hrubo, lebo mi to príde najjednodukšie.
- Potom vrch mrveničky posypeme ešte mandľami a dáme piecť.
- Koláč pečieme v predrhriatej rúre pri 200C ca. 35 minút do zlatista.
- Keď vychladne tak ho dôkladne poprášime práškovým cukrom.
Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu
Čo si môžete teraz zakúpiť zľavnené? Využite 50% zľavu na moje produkty. Či už zápisník receptov alebo online kurzy, tieto produkty sú skvelým darčekom k vianociam. Zápisník receptovSkvelý zápisník v ktorom nájdete miesto na 100 vlastných receptov, okrem toho vás očakávajú 2 bonusové materiály (z pôvodných 9,99€ teraz za skvelých […]
Jednoduché vianočné stromčeky s pistáciami
Priznávam, že mi chýba trpezlivosť na zdobenie keksíkov, ale moje deti ozdobené zbožňujú a tak vždy sa snažím aspoň 1-2 druhy odzobiť. Deti boli z týchto stromčekov nadšené.
Domáce laskonky s karamelovou plnkou, hrnčekový recept
Laskonky sú nielen skvelým spôsobom ako využiť bielky, čo ostali pri pečení ale takisto delikatesa, ktorú možno poznáte len z cukrárne, ale dokážete si ju pripraviť aj doma. A s týmto krok za krokom postupom to určite zvládnete.
Pomarančové crinkles – Videorecept
Pre crinkles je typická chrumkavá vrstva tvorená cukrom v ktorom sa obaľuje hotové cesto. Práve v kombinácii s citrusovými plodmi ako citrónom či pomarančom sú veľmi aromatické a chutné vianočné pečivo, ktoré zvládnu aj vaše deti. Celý recept tu Pomarančové crikles Suroviny: