Táto orechová torta sa vyznačuje intenzívnou chuťou orechov, ktoré sa nachádzajú tak v ceste ako aj v plnke. Recept je bez múky a teda aj bez lepku. Piškóta je krásne nadýchanná a mäkkučká, velmi lahodný dezert.
Suroviny na cesto:
- 4 väčšie vajíčka
- 150g kr.cukru
- 150g na jemno pomletých vlašských orechov
- 80g/2 balenia vanilkového pudingu
- 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
- 100ml (rastliného) mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Suroviny na plnku:
- 450ml studeného mlieka + 150ml mlieka
- 1 balenie šľahačky v prášku
- 4PL cukru
- 1 balenie pudingového prášku s mandľovou príchuťou
- 100g masla izbovej teploty
- 100g posekaných lieskových orechov
- 1 stužovač šľahačky
- 50g posekaných orechov na ozdobu
Postup:
- Trúbu si necháme zohrievať na 160C.
- Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Následne pridáme škrob, pomleté orechy, prášok do pečiva a mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
- Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 160C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
- Potom esto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
- Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml mlieka.
- V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
- Ten necháme kompletne vychladnúť. Potom mixérom vyšľaháme maslo izbovej teploty a pridáme pudingovú zmes ako aj orechy. Plnku nanesieme na spodný diel cesta. Na plnku položíme druhú časť cesta.
- Na záver vyšľaháme práškovú smotanu s mliekom a stužovačom do tuha. Nanesieme na vrchnú časť cesta a odoberieme cukrárenskú obruč.
- Na záver ozodobíme tortu, naprílad roztopenou čokoládou alebo posekanými orechami (mandľami).
- Odporúčam pred servírovaním nechať tortu aspoň hodinu v chlade.
Pozrite si aj ďaľšie recepty k tortám.
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Kuracie prsia na pečenom póre
Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept
-
Hrnčekový citrónový koláč s kokosom
Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept
-
Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance
Chutný recept na raňajky či snack pre deti. Tieto lievance si môžete pripraviť deň vopred a potom ich nechať v chladničke pomaly kysnúť a na ďaľší deň pripraviť. Super jednoduché a tak krásne nadýchané ako pierko.