Grilovať rybu nieje také jednoduché, ako by sa čôpvek domnieval. To je jednak tým, že má relatíbvne krátku dobu pečenia ale tiež rýchlo dostane veľmi mäkku podobu, ktorá sa môže pri grilovaní rozpadnúť. Všetko začína už výberom ryby. Na grilovanie sa hodia najmä tukovejšie druhy rýb (napríklad pstruh). Dôležitá je tiež marináda, tá ju chráni pred vysušením ale takisto aj ochráni kožu ryby pred poškodením.
Na marinádu potrebujete:
- šťava z 1 citrónu
- 5PL oleja (najlepšie takého čo možno zohriať tiež na vysoké teploty- napr. repkový alebo kokosový olej)
- soľ, čierne korenie
- na jemno posekaná petržlenová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
- Rybu si umyjeme a dobre osušíme.
- Na marinádu zmiešame citrónovú šťavu, olej, soľ, čierne korenie, pokrájanú petržlenovú šťavu, a pretlačený strúčik cesnaku.
- Marinádou dobre pomažeme rybu zvnútra ako aj zvonka.
- Do vnútra ryby dáme ešte pár plátkov citróna, cibuľe a byliniek podľa chuti. Ja osobne preferujem tymián, ale takisto chutný k rybe je petržlenová vňať alebo rozmarín.
- Takto pripravenú ryu dáme na grilovací rošt a grilujeme na nizskej teplote (vrchný rošt grilu) ca. 10-15min. z každej strany.
- Pri vyberaní z roštu zaobchádzame s rybou opatrne, aby sa nepoškodil jej tvar.