Tieto žemličky sú raz-dva hotové. Netreba na ne žiadne droždie. Funkciu droždia preberú kvasinky z piva, ktoré neskôr v žemličkách necítiť, zato dodá im nadýchanú konzistenciu. Toto pečivo má svôj pôvod v Berlíne kde sa volalo tiež Berlínsky slaný koláč.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1 flasa piva (0,33l)
- 1 čl soli
- 1,5 balenia prášku do pečiva
- Maslo na potretie
- Kmín na ozdobu
Postup
- Múku dáme do vysokej misky. Pridáme soľ, prášok do pečiva a pivo.
- Miesime ca 5-10min. až cesto nadobudne elastickú konzistenciu.
- Rozdelíme ho na 8 dielov, a z tých vyformujeme žemličky.
- Žemličky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočným odstupom a na záver pomastíme povrch žemličiek roztopeným maslom a posypeme kmínom.
- Pečieme pri 200°C ca 25min.