Táto nátierka z orientu sa aj v našom zemepisnom pásme teší čoraz väčšej popularite. A nieje to až tak prekvapivé. Okrem toho, že výborne chutí, je cícer bohatý na vlákniny, vitamíny A-E, minerály (od draslíka po železo) ako aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, takže sa oplatí ho zaradiť do jedálnička. Okrem toho je príprava tejto nátierky doma nenáročná.
Potrebujete:
- 1 šálka sušenho cíceru (alebo 2 konzervy uvareného) aj s tekutinou
- 1-2PL sézamovej pasty tahini (medzičasom dostať kúpiť vo väčších potravinových reťazcoch či v obchodoch so zdravou stravou)
- šťava z ½ citróna
- soľ, čierne korenie
- kmín
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
Postup:
- Cícer namočiť na noc do vody. Na ďaľší deň nechať v osolenej vode variť ca. 1 hod. do mäkka. Vodu z cíceru zliať a odložiť stranou (nevyhodiť).
- Potom uvarený cícer dať do kuchynského robota (prípadne ponorným mixérom) a cícer rozmixovať do hladkej kaše. Lepšie sa mixuje keď je v miske aj trocha z odloženej tekutiny.
- Dať do misky spolu s tahiny pastou, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, kmínom a roztlačeným cesnakom. Dobre premiešať.
- Potom postupne prilievať z odloženej vody až pokiaľ vznikne hladká, skoro kašovitá konzistencia. Kdo chce, môže na záver pridať ešte trochu olivového oleja.
- Pred servŕovaním posypať buď paprikovým práškom, alebo sézamom či servírovať s kúskami uvareného cíceru.