Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento základný recept na pizza cesto pozostáva len zo 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.
Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.
Suroviny:
- 500g polohrubej alebo hladkej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- voda (ca. 200ml) prípadne ovsené mlieko
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme postáť až sa z cukru a kvasníc vytvorí kvások.
- Do misky na miesenie dáme múku, soľ, olej a pridáme kvások. Následne postupne za miesenia prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. Kdo má doma, tomu odporúčam nahradiť časť vody ovseným mliekom. Práve v kysnutom ceste dodá ovsené mlieko cestu skvelú konzistenciu.
- Cesto miesime aspoň 10 minút. Najlepšie na to použijeme kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
- Potom cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme ho buď pol hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dáme na pomalé kysnutie do chladničky na noc.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a položíme na plech. Prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
- Potom cesto potrieme rajčinovou šťavou a posypeme postrúhaným syrom. Následne obložíme podľa chuti (salámom, hríbami, kukuričkou, tuniakom.. na čo máme chuť).
- Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 15 minút len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 5-10 minút s ohrievaním z vrchu a spodu. Ideálne na pečenie použijeme špeciálny šamotový pizza kameň vďaka ktorému sa teplo nahromadí v spodnej časti, teda pod cestom. To mu dodá skvelú chrumkavosť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom
Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk
Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk
Pingback: Tuniakový kysnutý vrkoč – recepis.sk
Pingback: Kuracie prsia v krémovej omáčke s cesnakom - recepis.sk