Toto jedlo je vynikajúco šťavnaté a aromatické. Spracováva sa v ňom väčšie množstvo listového špenátu a je tak bohaté na železo. Keď pripravujem pre deti, dávam do jedla viac ryže a menej špenátu (ca. 1/2kg), pre mňa je pomer opačný :). Takisto sa dá pripraviť s mäsom, alebo ho úplne vynechať. Velmi jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré som sa naučila od svokry.
Recept
Špenátová panvica s ryžou
Course: Bezmäsité jedlá slane, Hlavné jedlá4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 cibuľa (červená)
(250g hov. Mletého mäsa prípadne klobáska)
1/2 šálky ryže
500g čerstvého špenátu
4ks rajčín bez šupky
1čl paprikového pyré
1čl rajčinpvého pyré
(1 paprika kápia)
200ml vody/vývaru
soľ, čierne korenie, čili
Postup
- Najskôr opražíme na oleji cibuľku pokrájanú na drobno. Kdo chce môže kvôli chuti pridať hovädzie mleté mäso alebo klobásku a opekať spolu s cibuľkou. Možno aj celkom vynechať. Pridáme rajčinovú a paprikovú pastu a opečieme.
- Papriku pokrájame na kocky, rajčiny ošúpeme a takisto pokrájame na kocky. Pridáme k cibuli a pomaly opekáme. Pridáme za hrsť neumytej ryže (v tomto jedle je dobré keď v ryži ostane škrob, ktorý omáčku neskôr pekne spojí, preto sa neumýva) a zalejeme všetko vodou alebo vývarom. Dochutíme soľou, čiernym korením a 1čl sladkej papriky, prípadne sušeného čili podľa chuti.
- Ryžu varíme na miernom ohni zakrytú 15 minút. Potom pridáme umyté listy špenátu pokrájané na prúžky a nechať spolu dusiť prikryté ďaľších 5minút. Ak použijete baby špenát, netreba nič krájať. Počas varenia by mala ryža ostať mokrá a stále byť v tekutine, ak sa vyparí tak rovnako ako pri varení rizota, treba doliať za naberačku vývaru.
- Na servírovanie môžeme ponúknuť vajíčko. Buď ho rozklepneme priamo na horúci pokrm a necháme na ryži uvariť vo forme volského oka alebo ho možno osobitne opiecť na panvici a priložiť k hotovému pokrmu.
Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.
Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.
Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.