Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny

Poznáte to keď istý pokrm pripravujete dokola rovnako, ani vás nenapadne ho urobiť inak? Tak to bolo so mnou a cestovinami. Až minule som náhodou zahliadla ako jedna talianská staršia dáma pripravovala zapečené cestoviny. Na rozdiel odomňa vrstvila cestoviny, syr a omáčku na viacero ráz (vrstiev), tak som ostala zvedavá, či to robí rozdiel a vyskúšala som doma.

A poviem vám, že ešte nikdy som toľko komplimentov na taký jednoduchý pokrm nedostala :). Chutili stokrát lepšie ako keď sa omáčka a syr nanesie len na vrch. Ten syr bol proste všade a také šťavnaté aromatické cestoviny som už dlho nejedla. Takže niekedy sa oplatí vyskúšať aj pri zabehnutých cestách iný smer :).

Ak máte dostatok rajčín a chcete si vyrobiť rajčinovú omáčku passatu doma, tak si pozrite k tomu tento postup.

Suroviny:

  • 1 balenie cestovín (napríklad fussili)
  • 2 L vody
  • 750ml rajčinového pretlaku passata
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 bobkový list
  • na drobno posekaná 1 mrkva a kus celeru
  • bylinky – tymián, bazalka, oregano (sušené alebo aj mrazené)
  • soľ, čierne korenie
  • 200g tvrdého syra
  • 1/2čl cukru

Postup:

  • Vodu necháme zovrieť a pridáme 1 lyžicu soli. Cestoviny dáme variť do vody až do mäkka (ca. 10 minút). Potom zlejeme z vody.
  • Medzitým si na panvici opečieme na troche oleja pokrájanú cibuľku a pridáme na drobno posekanú mrkvu a celer. Necháme spolu opekať 5-10 minút, potom pridáme pretlačený cesnak.
  • Prilejeme passatu a dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a bobkovým listom. Na miernom ohni varíme 20 minút. Potom dochutíme bylinkami podľa chuti.
  • Medzitým si postrúhame syr.
  • Keď sú cestoviny aj omáčka hotové tak vymastíme si pekáč na zapekanie a začneme vrstviť.
  • Najskôr dáme vrstvu cestovín, na to naberačkou nalejeme časť omáčky a posypeme časťou syru. Takto vrstvíme až sa nám minú suroviny. Ja som na poslednú vrstvu dala omáčku ale tradične sa dáva syr.
  • Takto pripravený pekáč dáme zapekať pri 180C na ca. 25minút do zlatista

Obmena

Kdo chce môže k omáčke pridať aj malé kúsky šunky, klobásky či slaniny. Chutí výborne ale aj bezmäsito.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*