Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Lotus nepečený karamelový cheesecake – s karamelom, ktorý netečie

Tento karamelový cheecake je nenáročný na prípravu. Karamel sa nachádza tak v jeho základe ako aj v plnke a dokonca aj v poleve. Táto poleva má aj tú výhodu, že pekne drží tvar a po narezaní nevytečie.

Ak sa chcete dozvedieť viac k tomu, ako karamelov pripraviť, odporúčam vám prečítať si tento článok ako aj pozrieť nasledujúce video s podrobným postupom.

Ako nahradiť suroviny

Ak nemáte možnosť zakúpiť karamelové keksíky Lotus, takisto žiaden problém. Alternatívne môžete takisto použiť akékoľvek maslové sušienky.

Suroviny na cesto:

  • 200 g karamelových keksíkov Lotus
  • 100 g masla izbovej tepoty
  • 1 PL arašídového masla

Suroviny na plnku:

  • 250 g Mascarpone syru
  • 400 g kyslej smotany
  • 3PL mlieka
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny (+2 PL vody)
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na karamelovú polevu:

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml smotany na šľahanie (alebo rastlinnej smotany)
  • 100 g masla (alebo margarínu)

Postup:

  • Keksíky si dáme do veľkého sáčku, uzavrieme a potom valčekom na cesto viackrát po sušienkách prejdeme až vznikne z nich jemná strúhanka.
  • Rozdrtené keksíky dáme do misky spolu s maslom, arašídovým maslom a pomocou rúk toľko zmiešame až sa všetko spojí do lepkavej zmesi.
  • Do tortovej formy (prieme 24cm) rovnomerne nasypeme keksíkovú zmes a pomocou rúk ju roztlačíme jednak na spodok formy. Dáme oddychovať do chladničky.
  • Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštáľový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
  • Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme ju chladnúť.
  • Do hrnca kde sme pripravovali karamel dáme trochu mlieka, nahrejeme ho až sa zvyšky karamelu rozpustia. Necháme trochu vychladnúť, potom pridáme želatínu. Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
  • V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu spolu s práškovým a vanilkvým cukrom.
  • Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) mascarpone plnky a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej plnky.
  • Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, použije sitko.
  • Plnku nanesieme na stuhnutý základ a necháme ho ca. hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom na vrch nanesieme pripravenú a mierne vychladnutú karamelovú polevu a necháme ju v chladničke stuhnúť.
  • Kdo chce môže cheesecake na záver ozdobiť zopár keksíkmi, ktoré sme rozdrobili na jemno.

Potrebujete poradiť pri príprave karamelu?

Tak si pozrite toto video s podrobným postupom na výrobu karamelu.
  • Fantastický vanilkový cheesecake s čokoládou

    Fantastický vanilkový cheesecake s čokoládou

    Tento cheesecake je zárukou úspechu pri každom slávnostnom stolovaní. Kombinácia čokolády a vanilky ulahodí vaším chuťovým pohárikom


  • Veľkonočné judášky

    Veľkonočné judášky

    Toto tradičné veľkonočné pečivo je pomenované podľa biblického Judáša, ktorý po tom, čo zradil Ježiša sa obesil. Preto sa cesto aj tvaruje do formy stočeného povrazu. Cesto sa po upečení potiera medom alebo maslom aby sa pekne lesklo. Je možné ho pripraviť celkom bez plnky alebo do cesta primiešať hrozienka […]


  • Veľkonočná plnka

    Veľkonočná plnka

    Veľkonočná plnka je tradičným pokrmom pripravovaným na veľkonočný stôl. Tak ako aj mnohé iné veľkonočné dobroty – plnené vajíčka, syrová či špenátová roláda aj táto sa servíruje za studena. Historický a kultúrny význam veľkonočnej plnky na Slovensku 1. Symbol obnovy a jari 2. Oslava konca pôstu 3. Dedinské a rodinné […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*