Tento karamelový cheecake je nenáročný na prípravu. Karamel sa nachádza tak v jeho základe ako aj v plnke a dokonca aj v poleve. Táto poleva má aj tú výhodu, že pekne drží tvar a po narezaní nevytečie.
Ak sa chcete dozvedieť viac k tomu, ako karamelov pripraviť, odporúčam vám prečítať si tento článok ako aj pozrieť nasledujúce video s podrobným postupom.
Ako nahradiť suroviny
Ak nemáte možnosť zakúpiť karamelové keksíky Lotus, takisto žiaden problém. Alternatívne môžete takisto použiť akékoľvek maslové sušienky.
Suroviny na cesto:
- 200 g karamelových keksíkov Lotus
- 100 g masla izbovej tepoty
- 1 PL arašídového masla
Suroviny na plnku:
- 250 g Mascarpone syru
- 400 g kyslej smotany
- 3PL mlieka
- 3 PL práškového cukru
- 1 balenie drtenej čírej želatíny (+2 PL vody)
- 1 vanilkový cukor
Suroviny na karamelovú polevu:
- 4 PL kryštáľového cukru
- 1 PL vody
- 100 ml smotany na šľahanie (alebo rastlinnej smotany)
- 100 g masla (alebo margarínu)
Postup:
- Keksíky si dáme do veľkého sáčku, uzavrieme a potom valčekom na cesto viackrát po sušienkách prejdeme až vznikne z nich jemná strúhanka.
- Rozdrtené keksíky dáme do misky spolu s maslom, arašídovým maslom a pomocou rúk toľko zmiešame až sa všetko spojí do lepkavej zmesi.
- Do tortovej formy (prieme 24cm) rovnomerne nasypeme keksíkovú zmes a pomocou rúk ju roztlačíme jednak na spodok formy. Dáme oddychovať do chladničky.
- Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštáľový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
- Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme ju chladnúť.
- Do hrnca kde sme pripravovali karamel dáme trochu mlieka, nahrejeme ho až sa zvyšky karamelu rozpustia. Necháme trochu vychladnúť, potom pridáme želatínu. Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
- V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu spolu s práškovým a vanilkvým cukrom.
- Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) mascarpone plnky a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej plnky.
- Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, použije sitko.
- Plnku nanesieme na stuhnutý základ a necháme ho ca. hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom na vrch nanesieme pripravenú a mierne vychladnutú karamelovú polevu a necháme ju v chladničke stuhnúť.
- Kdo chce môže cheesecake na záver ozdobiť zopár keksíkmi, ktoré sme rozdrobili na jemno.
Potrebujete poradiť pri príprave karamelu?
Tak si pozrite toto video s podrobným postupom na výrobu karamelu.
Pripravte si doma výživný a zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov. Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, […]
Proteínové žemličky bez kysnutia a bez váženia
Ak chcete rýchlo upiecť domáce pečivo a k tomu ešte bohaté na proteín, tak tento recept je skvelou voľbou. Ako zdroj prírodného proteínu spracováva cottage cheese a ďaľšie mliečne produkty. Super rýchle a krásne chrumkavé, určite si na ních pochutí celá rodina.
Lahodný zemiakový šalát so zálievkou z kyslej smotany
Tento šalát som raz vyrábala keď som v celej domácnosti nenašla ani kvapku majonézy a všetkým tak veľmi chutil že som ho musela odvtedy pripraviť už viackrát. Dúfam, že zachutí aj vám.