Tento karamelový cheecake je nenáročný na prípravu. Karamel sa nachádza tak v jeho základe ako aj v plnke a dokonca aj v poleve. Táto poleva má aj tú výhodu, že pekne drží tvar a po narezaní nevytečie.
Ak sa chcete dozvedieť viac k tomu, ako karamelov pripraviť, odporúčam vám prečítať si tento článok ako aj pozrieť nasledujúce video s podrobným postupom.
Ako nahradiť suroviny
Ak nemáte možnosť zakúpiť karamelové keksíky Lotus, takisto žiaden problém. Alternatívne môžete takisto použiť akékoľvek maslové sušienky.
Suroviny na cesto:
- 200 g karamelových keksíkov Lotus
- 100 g masla izbovej tepoty
- 1 PL arašídového masla
Suroviny na plnku:
- 250 g Mascarpone syru
- 400 g kyslej smotany
- 3PL mlieka
- 3 PL práškového cukru
- 1 balenie drtenej čírej želatíny (+2 PL vody)
- 1 vanilkový cukor
Suroviny na karamelovú polevu:
- 4 PL kryštáľového cukru
- 1 PL vody
- 100 ml smotany na šľahanie (alebo rastlinnej smotany)
- 100 g masla (alebo margarínu)
Postup:
- Keksíky si dáme do veľkého sáčku, uzavrieme a potom valčekom na cesto viackrát po sušienkách prejdeme až vznikne z nich jemná strúhanka.
- Rozdrtené keksíky dáme do misky spolu s maslom, arašídovým maslom a pomocou rúk toľko zmiešame až sa všetko spojí do lepkavej zmesi.
- Do tortovej formy (prieme 24cm) rovnomerne nasypeme keksíkovú zmes a pomocou rúk ju roztlačíme jednak na spodok formy. Dáme oddychovať do chladničky.
- Na karamelovú polevu v hrnci zohrejeme kryštáľový cukor. V druhom hrnci nahrejeme smotanu a maslo.
- Pri zohrievaní cukru krúžime hrniec až cukor dostane hnedastú farbu. Potom prilejeme horúcu smotanu s roztopeným maslom a dobre premiešame až vznikne krásne lesklá poleva. Necháme ju chladnúť.
- Do hrnca kde sme pripravovali karamel dáme trochu mlieka, nahrejeme ho až sa zvyšky karamelu rozpustia. Necháme trochu vychladnúť, potom pridáme želatínu. Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
- V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu spolu s práškovým a vanilkvým cukrom.
- Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) mascarpone plnky a premiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej plnky.
- Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, použije sitko.
- Plnku nanesieme na stuhnutý základ a necháme ho ca. hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom na vrch nanesieme pripravenú a mierne vychladnutú karamelovú polevu a necháme ju v chladničke stuhnúť.
- Kdo chce môže cheesecake na záver ozdobiť zopár keksíkmi, ktoré sme rozdrobili na jemno.
Marinovaný losos
Táto marináda nielen, že predĺži trvanlivosť lososa, ale takisto mu dodá na intenzívnej chuti a krásne jemnej konzistencie. Odporúčam lososa naložiť do marinády na noc a cez noc ho nechať oddychovať v chladničke a až na ďaľší deň tepelne upraviť – či už opiecť v panvici, nechať dusiť v trúbe […]
Slávnostná hovädzia sviečková – krok za krokom – Videorecept
Tento recept je dokonalým jedlom vhodným na sviatočné príležitosti. Dozviete sa tu krok za krokom postup ako ho pripraviť ako aj tipy a rady ako ho skvelo pripraviť. Skvelou prílohou je knedľa. Celý recept tu hovädzia sviečková Suroviny:
Slávnostná hovädzia sekaná – Videorecept
Chutný slávnostný pokrm, na ktorý recept som dostala od svokry. U nás veľmi obľúbený najmä v kombinácii s varenými zemiakmi a dusenou červenou kapustou. Celý recept tu Hovädzia sekaná Suroviny
Ako pripraviť skvelú rybu k vianočným sviatkom
Vianoce sú nielen časom kedy sa vypeká ale takisto kedy sa pripravujú tradičné pokrmy a medzi tieto patrí aj príprava ryby. Či už si vyberiete kapra, lososa, tresku alebo inú obľúbenú rybu, tu sa dozviete kompletný návod na to, ako pripraviť skvelú rybu na váš vianočný stôl. Výber čerstvej ryby […]