Brokolicová polievka so syrom

Čím sa táto polievka odlišuje?

Chutná brokolicová polievka so syrom, v ktorej sa brokolica najskôr nechá opiecť čím sa zintenzívni jej chuť.

Jump to Recipe

Viac k surovinám

Brokolica

Brokolica je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, dodáva polievke žiarivú farbu a výživnú podporu. Po uvarení dodáva jemnú sladkosť a mierne chrumkavú štruktúru.

Zemiaky

Zemiaky dodávajú polievke krémovú konzistenciu, vytvárajú hladkú a zamatovú štruktúru. Dodávajú tiež upokojujúcu škrobnatosť, ktorá pomáha polievku zahusťovať.

Cibuľa

po orestovaní zvýrazní chuťový profil polievky svojou aromatickou sladkosťou. Dodáva celkovej chuti hĺbku a komplexnosť.

Mozzarella

Dodá polievke bohatosť a krémovú štruktúru. Syr sa v polievke roztopí a vytvorí šťavnatý a požitkársky záver.

Náhradné suroviny a ich použitie:

Zemiaky

Sladké zemiaky: Nahraďte biele zemiaky sladkými zemiakmi, ktoré sú o niečo sladšie a výživnejšie. Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky podobnej veľkosti ako bežné zemiaky a postupujte podľa receptu.

Karfiol: Nahraďte zemiaky ružičkami karfiolu, aby ste dosiahli nižší obsah uhľohydrátov. Karfiol po uvarení dodá polievke krémovú štruktúru a dobre sa zmieša s ostatnými zložkami. Karfiol nakrájajte na malé ružičky a pred pridaním do polievky ho uvarte do mäkka.

Cibuľa

šalotka: V porovnaní s cibuľou má šalotka jemnejšiu a sladšiu chuť, preto je vhodnou náhradou. Šalotku nakrájajte nadrobno a orestujte ju rovnakým spôsobom ako cibuľu, kým nie je priesvitná a voňavá.


Pór: Pór má podobný chuťový profil ako cibuľa a možno ho použiť ako náhradu. Pred pokračovaním v recepte nakrájajte pór na tenké plátky a orestujte ho do zmäknutia.

Vývar

Zeleninový bujón: Nahraďte kurací alebo hovädzí vývar zeleninovým vývarom, aby ste získali vegetariánsku variantu. Zeleninový vývar dodá polievke hĺbku chuti a zároveň zachová rastlinný pôvod. Použite rovnaké množstvo zeleninového vývaru, ako je uvedené v recepte.


Strúhaný syr (Mozzarella):

Syr Cheddar: Vymeňte mozzarellu za syr čedar, ktorý má ostrejšiu a výraznejšiu chuť. Nastrúhajte syr čedar a posypte ním polievku tesne pred podávaním.


Syr gouda: Syr gouda má krémovú štruktúru a mierne orieškovú chuť, ktorá polievku dobre dopĺňa. Nastrúhajte syr gouda a vmiešajte ho do polievky, kým sa nerozpustí a nespojí.


Parmezán: Parmezán dodá polievke bohatú chuť umami a zvýrazní jej hĺbku chuti. Čerstvo nastrúhaný parmezán použite na ozdobenie polievky pred podávaním.

Sladká smotana

Kokosový krém: Namiesto sladkej smotany použite kokosovú smotanu. Kokosový krém dodá polievke jemnú sladkosť a tropickú chuť. Kokosový krém vmiešajte tesne pred podávaním

Sušený cesnak

Ako náhradu sušeného cesnaku použite čerstvé strúčiky cesnaku alebo cesnakový prášok. Stroužky cesnaku pomeľte a orestujte ich spolu s cibuľou, alebo cesnakový prášok nasypte priamo do polievky, aby ste ju ochutili.

Ako sa vám tento recept zaručene podarí

Rozmixujte do hladka: Na dosiahnutie zamatovo hladkej polievky použite ponorný mixér alebo stolný mixér na pyré, kým nebude polievka hodvábna a homogénna. Tento krok zabezpečí jednotnú štruktúru a optimálne rozloženie chuti.

Postupne pridávajte syr: Pred pridaním ďalšieho syra ho postupne vmiešajte do polievky a nechajte ho úplne rozpustiť. Tým sa zabezpečí rovnomerné rozloženie syra a zabráni sa jeho zhlukovaniu.

Tip na servírovanie

Každú porciu brokolicovej polievky ozdobte posýpkou strúhaného syra a kvapkou sladkej smotany, aby ste si ju mohli dopriať.Podávajte spolu s chrumkavým chlebom alebo šalátom ako kompletné jedlo.

Tipy na zmrazenie

Pred preložením do vzduchotesných nádob alebo vreciek na mrazenie nechajte polievku úplne vychladnúť.
Polievku zmrazte v jednotlivých porciách, aby ste ju mohli ľahko ohriať a podávať.
Ak chcete zmrazenú polievku ohriať, rozmrazte ju cez noc v chladničke alebo ju rozmrazte v mikrovlnnej rúre. Jemne ju zohrievajte na sporáku, kým sa neprehreje, občas premiešajte, aby sa neprilepila alebo nepripálila.

Recept

Brokolicová polievka so syrom

Recipe by lydia.argilliCourse: Nezaradené, Polievky
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1 menšia brokolica

  • 3 väčšie zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 1,5l vývaru alebo vody

  • 100g postrúhaného syru (napr. mozarella)

  • 100ml sladkej smotany

  • soľ, čierne korenie

  • drtená rasca, 1 čl sušeného cesnaku

Postup

  • Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. Hrniec si nahrejeme a pridáme trochu oleja.
  • Následne brokolicu necháme opekať ca. 10 minút, až začne voniať a potom brokolicu vyberieme a odložíme krátko stranou. Počas pečenie z času na čas premiešame aby sa opiekla rovnomerne.
  • Následne v tom istom hrnci opečieme cibuľku do zlatista, pridáme zemiaky pokrájané na kocky a zalejeme vodou alebo vývarom.
  • Pridáme 2/3 brokolice (časť odložíme na neskôr na servírovanie) ako aj soľ, čierne korenie a rascu. Necháme zovrieť, potom znížime teplotu a necháme variť 20 minút do mäkka.
  • Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a vrátime na sporák. Prilejeme sladku smotanu a vložíme postrúhaný syr. Za miešania necháme syr roztopiť.
  • Na záver dochutíme sušeným cesnakom prípadne bylinkami.
  • Servírujeme tak, že do každého taniera nalejeme polievku a na vrch položíme zopár kúskov opečenej brokolice.

Recipe Video

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Máte radi čokoládu? Ak je odpoveď áno, tak tento recept vás nadchne. Spája chuť Brownies a sušienok cookies do tejto lahôdky vhodnej aj an výlety. Moja šálka mala rozmer 250ml.


  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*