Mliečná ryža

Mliečnú ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čertvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne.

Na čo treba pri príprave mliečnej ryži dbať?

  • Pri mliečnej ryži sa používa špeciálna ryža, ktorá ma väčšie a plnšie zrniečka
  • Ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
  • Namiesto vody sa varí ryža v mlieku
  • Čas varenia je tiež iný, zatiaľ čo normálna (guľatá)  ryža potrebuje 20min, mliečná ryža ca 35-40min.
  • Na mliečnú ryžu je pomer tekutiny k ryži 5:1, pri normálnej ryži 2:1 ( napr. 2 šálky vody na 1 šálku ryže)

Suroviny:

  • 1 šálka ryže, okrúhlej (na mliečnú ryžu)
  • 5 šálok mlieka
  • 4PL kr. Cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 2Pl masla
  • Kompót/oriešky a rotopené maslo na servírovanie

Postup:

  • Ryžu (neumytú) zalejeme 4-násobným množstvom mlieka, pridáme cukor, vanilkový cukor a soľ a necháme zovrieť.
  • Potom nezakrytú necháme variť na najnižšom ohni 35-40min. Každých 10 minút premiešame. Po pol hodine by mala byť ryža mäkká, ale ešte plávať v troche tekutiny.
  • Po 30 minútach varenia pridáme tiež posledný diel mlieka a pridáme tiež za 2 lyžice masla, ktoré vmiešame do ryži.
  • Na záver dáme ryžu do servírovacích misiek, necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti, napríklad mletou škoricou či karamelizovaným ovocím

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*