Mliečnú ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čertvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne.

Na čo treba pri príprave mliečnej ryži dbať?
- Pri mliečnej ryži sa používa špeciálna ryža, ktorá ma väčšie a plnšie zrniečka
- Ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
- Namiesto vody sa varí ryža v mlieku
- Čas varenia je tiež iný, zatiaľ čo normálna (guľatá) ryža potrebuje 20min, mliečná ryža ca 35-40min.
- Na mliečnú ryžu je pomer tekutiny k ryži 5:1, pri normálnej ryži 2:1 ( napr. 2 šálky vody na 1 šálku ryže)
Suroviny:
- 1 šálka ryže, okrúhlej (na mliečnú ryžu)
- 5 šálok mlieka
- 4PL kr. Cukru
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 2Pl masla
- Kompót/oriešky a rotopené maslo na servírovanie
Postup:
- Ryžu (neumytú) zalejeme 4-násobným množstvom mlieka, pridáme cukor, vanilkový cukor a soľ a necháme zovrieť.
- Potom nezakrytú necháme variť na najnižšom ohni 35-40min. Každých 10 minút premiešame. Po pol hodine by mala byť ryža mäkká, ale ešte plávať v troche tekutiny.
- Po 30 minútach varenia pridáme tiež posledný diel mlieka a pridáme tiež za 2 lyžice masla, ktoré vmiešame do ryži.
- Na záver dáme ryžu do servírovacích misiek, necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti, napríklad mletou škoricou či karamelizovaným ovocím

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: