Ako si upiecť domáce praclíky

Ako si upiecť domáce preclíky

Slané preclíky ako sa teraz dajú dostať na Oktoberfest v nemeckom Bavórsku sú nielen pochúťka ale tiež pečivo, ktoré si viete pripraviť doma.

Ich povrch je potiahnutý glazúrou, ktorá sa industriálne dosahuje chemickou látkou ale ktorá sa dá doma obdobne vyrobiť pomocou sódy, takže s úplne bežnou potravinou ktorú má azda každý doma.

Popravde viazanie preclíkov asi nie každému sadne, najmä keďže si toto vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale namiesto preclíkov si môžete vytvarovať takisto žemličku, rožtek či bagel. Postup aj cesto ostanú rovnaké.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 PL soli
  • 250ml vody
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvého droždia (20g)
  • 1PL kr. cukru

Na glazúru

  • 1L vody
  • 3PL sódy na pečenie (sóda bikarbóna)

Postup:

  • Kvasnice si rozdrolíme do misky a posypeme ich cukrom. Dobre premiešme a potom necháme 10minút stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku si môžete pozieť tu.
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, oliv. olejom a vodou a spolu premiesime.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút, pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do šúľca a z neho odkrojíme rovnako veľké kusy, z uvedeného množstva vyjde ca.8 kusov.
  • Tie medzi rukami pogúľame do šuľca a ten potom zatočíme do tvaru preclíka. To znamená, že obe strany cesta uchopíme do ruky a prekrížime ich, konce potom zo spodu pritlačíme na cesto.
  • Medzitým necháme zovrieť vodu zo sódou. Keď voda zovrie, pečivo do glazúry na minútu vložíme tak, aby boli kopletne tekutinou pokryté. Najlepšie na to ich položíme na naberačku a necháme tak variť, aby sa nám nepokazil tvar.
  • Následne ich vyberieme (podľa možnosti tak, aby neostali mokré) a necháme ich prikryté ešte pár minút oddychovať na plechu. Kdo chce môže posypať hrubou soľou.
  • Pečieme pri 200C po dobu ca 20-25 minút do zlatista.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

One Comment

  1. Pingback: Plnené slané pečivo - praclíky so sušenými rajčinami - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*