Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra.
Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a zhruba rovnako veľké. Na pečenie by mali byť zemiaky v strednej alebo spodnej časti trúby, aby sa piekli rovnomerne a pomalšie. A na záver, teplota trúby by nemala byť vyššia ako 180°C.
Postup:
- 1kg zemiakov ošúpeme (pri mladých zemiakoch netreba šúpať, stačí im umyť dobre šupku).
- Potom zemiaky rozkrojíme po dĺžke a každú polovičku rozdelíme na ešte 3-4 kusy (podľa veľkosti zemiaku).
- Všetky zemiakové kúsy dáme do misky a potom ich marinujeme. Na marinádu zmiešame 10ml oleja (slnečnicový alebo olivový) spolu s 1čl soli, čiernym korením, 1čl sladkej papriky (buď sladkej alebo štipľavej, podľa chuti), 1čl sušeného cesnaku a byliniek podľa chuti (možno aj vynechať, ja používam tymián alebo oregáno).
- Zemiaky polejeme marinádou a všetko premiešame tak, aby boli všetky zemiaky marinované.
- Potom zemiaky dáme na plech a pečieme pri 180°C ca. 30min. až pokiaľ dostanú zemiaky zlatistú chrumkavú kôrku.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Pingback: Diétne kurča pečené na stojato
Pingback: V trúbe dusené kuracie prsia – recepis.sk
No az sa mi nechce verit, ze na 180°C a na 30 min. su take ako na obrazku?
Ja ich vzdy predvarim, ale ako nahle sa ukaze pena, vypinam a min.na 40 minut davam do truby…
Mozem sa spytat, na akej urovni mate plech v trube?
Dakujem
30 minút naozaj stačí. Je však tiež dôležité pokrájať zemiaky na relatívne tenké mesiačiky. Samozrejme, čím hrubšie budú kúsky o to sa predĺži čas pečenia.