Makové pupáky alebo bobaľky

Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.

Suroviny:

  • 500g polohr.muky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 4pl kr.cukru
  • 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
  • Ca. 250ml teplého (nie horúceho) mlieka
  • 500ml mlieka + 3 PL kr. cukru na poliatie
  • štipka soli

Postup:

  1. Kvasnice dáme misky spolu s cukrom, premiešame a necháme vytvoriť kvások.
  2. Ten potom zmiešame s múkou, soľou, maslom izbovej teploty a postupne prilievame mlieko až vznikne vláčne cesto.
  3. Cesto miesime ca. 10 minüt. Potom z neho vytvarujeme bochník, povrch posypeme mükou a prikryté ho necháme 45 minút kysnúť.
  4. Cesto rozdelíme na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyroľujeme do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájame na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formujeme rovnako veľké guľky.
  5. Guľky cesta kladieme na plech s odstupom a dobre pomažeme ich povrch roztopeným maslom. Necháme piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
  6. Pred servírovaním zohrejeme zyvšné mlieko s cukrom a pupáky ním objeme a necháme dobre nasiaknúť.
  7. Na záver pupáky posypeme čerstvo pomletým makom, príapadne ich poprášime práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.

Môj tip

Moja babka tradične polievala pupáky len vodou s cukrom. U mňa doma sa udomácnilo skôr horúce mlieko. Môžete vyskúšať oboje.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


  • Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Zaiste ste už mali možnosť vyskúšať v reštaurácii lasagne s boloňskou omáčkou. Správne pripravené sú nielen šťavnaté alebo aj tak lahodné a jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku. Takéto Lasagne si môžete pripraviť aj doma, postačia vám lasagne pláty, ktoré nemusíte predvariť. Okrem toho budete už len potrebovať bešamelovú […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*