HomeSladké hlavné jedlá Makové pupáky alebo bobaľky

Makové pupáky alebo bobaľky

Posted in : Sladké hlavné jedlá on by : lydia.argilli

Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.

Potrebujete:

  • 500g polohr.muky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 4pl kr.cukru
  • 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
  • 1 vajíčko
  • Ca. 250-300ml teplého (nie horúceho) mlieka
  • štipka soli

Postup:

  1. Kvasnice dať do misky spolu s cukrom, jemne spolu poztláčať a nechať 10min prikryté stáť. Z kvasníc sa v tomto čase pomocou chemickej reakcie vytvorí kvások.
  2. Ten potom zmiešať s múkou, vajíčkom, soľou, roztopeným maslom a postupne prilievať mlieko až vznikne vláčne cesto. Z toho vytvarovať bochník, povrch posypať múkou a prikryté nechať 1-1,5hod. kysnúť.
  3. Potom cesto rozdeliť na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyrolovať do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájať na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formovať rovnako veľké guľky. Tie klásť na plech s odstupom a dobre pomazať roztopeným maslom. Nechať piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
  4. Pred servírovaním zohriať ca. 750ml mlieka a pupáky ním obliat a nechať dobre nasiaknúť. Potom kdo chce môže prebytočne mlieko zliať (nemusi) a pupáky posypať čerstvo pomletým makom a práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-6" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>