26 decembra, 2018
Makové pupáky alebo bobaľky

Tento pokrm u nás nikdy nechýba na vianočnom stole. I keď sme ho ako deti moc neobľubovali, v dospelosti som si ho obľúbila. Samozrejme, že najchutnejšie sú doma vyrobené, tie majú nielen správnu konzistenciu ale pekne rozvoňajú byt.
Potrebujete:
- 500g polohr.muky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 4pl kr.cukru
- 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
- 1 vajíčko
- Ca. 250-300ml teplého (nie horúceho) mlieka
- štipka soli
Postup:
- Kvasnice dať do misky spolu s cukrom, jemne spolu poztláčať a nechať 10min prikryté stáť. Z kvasníc sa v tomto čase pomocou chemickej reakcie vytvorí kvások.
- Ten potom zmiešať s múkou, vajíčkom, soľou, roztopeným maslom a postupne prilievať mlieko až vznikne vláčne cesto. Z toho vytvarovať bochník, povrch posypať múkou a prikryté nechať 1-1,5hod. kysnúť.
- Potom cesto rozdeliť na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyrolovať do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájať na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formovať rovnako veľké guľky. Tie klásť na plech s odstupom a dobre pomazať roztopeným maslom. Nechať piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
- Pred servírovaním zohriať ca. 750ml mlieka a pupáky ním obliat a nechať dobre nasiaknúť. Potom kdo chce môže prebytočne mlieko zliať (nemusi) a pupáky posypať čerstvo pomletým makom a práškovým cukrom. Kdo chce môže ešte na záver poliať pupáky roztopeným maslom pre dodatočnú chuť.
Please follow and like us: