Azda každý, kdo chce pripraviť rýchly mäsitý pokrm, siahne rád ku kuracím prsiam. Prečo? Lebo sú naozaj rýchlo hotové a možno máte pociť, že pri ich príprave sa nedá toho veľa pokaziť. Pripraviť však šťavnaté kuracie prsia, ktoré niesú vysušené alebo už dávno prevarené, nieje úplne až také jednoduché.
Preto vám chcem ponúkuť zopár techník a trikov, ktoré vám zaručia zakaždým zabezpečiť šťavnaté a chutné kuracie prsia. Tu je môj malý sprievodca:
Vyberte si kvalitné kuracie mäso
Ak máte možnosť zadovážte si kuracie prsia z domáceho chovu, z voľného chovu pretože v porovnaní s konvenčne chovanými kuracími prsiami bývajú jemnejšie a chutnejšie.
Naložte kuracie mäso do mlieka
Kuracie mäso naložte do mlieka, bieleho jogurtu či smotany. Najlepšie na noc, uvidíte ako to zmení vláčnosť mäsa.
Kuracie mäso naklepte
Kuracie prsia jemne naklepte pomocou paličky na mäso alebo dna ťažkej panvice, aby boli rovnomerne hrubé. Pomôže to zabezpečiť rovnomerné upečenie kurčaťa a zabrániť vysušeniu tenších častí, zatiaľ čo hrubšie časti sa upečú.
Marinujte mäso
Marinovanie nielen dochutí kuracie prsia ale takisto predĺži ich trvanlivosť. Existuje neskutočne veľa marinád, ktoré môžete použiť, ale tu taká základná -zmes oleja, kyseliny (napr. citrónovej šťavy alebo octu) a byliniek/korenín (cesnak, sušený tymián). Kuracie mäso marinujte v chladničke aspoň 30 minút alebo až cez noc.
Varte pri správnej teplote
Prehriatie je hlavným vinníkom tvrdých a suchých kuracích pŕs. Ak chcete dosiahnuť krehké kurča, varte prsia skôr na strednej či nízskej teplote ako na vysokej. Pomocou teplomera na mäso sa uistite, že vnútorná teplota dosiahne 75 °C (165 °F), ale nevarte dlhšie, aby ste zabránili vysušeniu.
Varte správny čas
Azda to poznáte, pri hovädzom mäsa platí, že čím dlhšie ho dusíte o to bude vláčnejšie. Toto rozhodne neplatí pri kuracích prsiach, práve naopak. Potom čo sa zrpudka opečú, aby sa mäsu zatiahli póry, už potrebujú len ca. 15 minút (závisí od hrubky mäsa) na konečnú tepelnú úpravu. Ak to preženiete a necháte variť dlhšie, budete mať nie krehké prsia ale mäso suché a bez chuti.
Odpočiňte mäso
Pred krájaním alebo podávaním nechajte uvarené kuracie prsia 5-10 minút odpočívať.Šťava sa tak znovu rozptýli po celom mäse, čím sa dosiahne šťavnatejšie kurča.
Krájajte proti smeru
Pri krájaní uvarených kuracích pŕs dbajte na to, aby ste ich krájali proti smeru rezu.Pomôže to rozdeliť svalové vlákna, čím sa dosiahnu jemnejšie plátky kuracieho mäsa.
Dodržiavaním týchto tipov a trikov zabezpečíte, že vaše kuracie prsia budú pri každom varení jemné, šťavnaté a chutné. Experimentujte s rôznymi metódami a kombináciami chutí, aby ste zistili, čo vám najviac vyhovuje a čo máte najradšej.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.