Poznáte tento slaný koláč plnený špenátom vyrobeným z chrumavého filo cesta? Ak ešte nie, rozhodne stoji za vyskusanie. Okrem toho je špenát pasujuci k dnešného sviatku zeleného veľkonočného štvrtka
Slaný koláč plnený špenátom
Course: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Veľkonočné recepty4
servings25
minutes30
minutesSuroviny
1 balenie filo cesta/štrúdľového cesta500g listového šenátu
50g vlašských orechov
100g ovčieho alebo feta syru
Soľ, čierne korenie, sušený cesnak
4-5 zemiakov uvarených do mäkka (alebo zemiakovú kašu)
150ml mlieka
2 vajíčka
50g roztopeného masla
soľ
sézam
Postup
- Začneme prípravou zálievky. Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
- Zemiaky ošúpeme a rozmágame. Odložíme stranou. Filo cesto si položíme stranou, prípadne rozrežeme na menšie pláty ak máte menšiu nádobu na zapekanie.
- Na špenátovú plnku umyjeme listy špenátu, dobre ich odkvapkáme a pokrájame na väčšie kusy.
Alternatívne môžeme použiť mrazený špenát, ktorý sme nechali nad sítkom dovre odkvapkať z prebytočnej tekutiny. - V panvici opražíme cibuľku a cesnak pokrájané na dorbno.
Pridáme špenát a 2 minúty spolu podusíme.
Dochutíme soľou, čierným korením a sušeným cesnakom. Potom necháme vychladnúť. - K špenátu pridáme rozdrvený balkánsky syr (alebo postrúhaný tvrdý syr) a dobre zmes premiešame.
- Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
- Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
- Cesto potom zatočíme do valca a ten potom zarolujeme do tvaru ulity slimáka a takto pripravený prenesieme do vymastenej nádoby na zapekanie. Vrch cesta polejeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
- Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.