Určite to poznáte, láska ide cez žalúdok. Pritom to nemusia byť žiadne komplikované recepty či torty, ktoré potešia. Rozhodla som sa vám v najbližších dňoch ponúknuť zopár chutných receptov, ktorým môžete na sviatok valentína (alebo aj kedykolvek inokedy) potešiť svojích najbližších a kedže je čas fašiangov, tak môj prvý recept na tieto super chutné šišky.
Moje rady k príprave šišiek:
Cesto po upravení do tvaru aký chcete ponechajte aspoň pod hodinu oddychovať
Na pečenie odporúčam použiť namiesto oleja tuj na fritovanie, má vyššiu teplotu zohrievania a takisto sa ľahšie odstraňuje z hrnca, keď vychladne
Nakrájate si papier na pečenie na kocky o veľkosti 10x10cm a nechajte20 šišky na tomto kysnúť, tak zabránite aby sa vám dostala múka do oleja, ktorá by len prihárala a takisto dokážete takto lepšie uschovať tvar šišky pri jej pohybe z prac. plochy do oleja
Hrniec po vložení šišiek zakryte aby cesto pomaly sa tepelne upravovalo aj zvnútra.
Suroviny:
- 500g múky
- 20g čerstvých kvasníc
- 2 vajíčka
- 150ml mlieka
- 30g masla izbovej teploty
- 1čl soli
- Olej/tuk na vyprážanie
- 50g práškového cukru + 2 vanilkové cukre
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Na to si do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom a lyžičkou všetko premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
- Múku si nasypeme do vysokej misy. Pridáme maslo, vajíčka, soľ a náš kvások. Postupne pridávame mlieko a miesením vypracujeme hladké cesto. Nezabudnite miesiť aspoň 10 minút, aby sa z kvásku uvolnil lepok.
- Následne cesto prikryjeme a necháme aspoň 20 minút oddychovať.
- Potom ho na pomúčenej pracovnej ploche vyroľujeme na 1cm hrúbku a formičkou vykrajujeme tvar, aký chceme. Ja som zvolila k valentínovi srdiečka.
- Ja som potom každé srdiečko dala na malý kus papiera na pečenie a keď som vykrojila všetky, tak som ich opäť zakryla a nechala ešte 30 minút oddychovať. Akú má výhodu ich klásť na papier na pečenie namiesto na pomúčenú plochu sa dočítate v mojích radách.
- Tuk som dala do hrnca a nechala ho zovrieť.
- Potom som postupne (opatrne) vkladala cesto a hneď po vložení som teplotu znížila na nižšiu a hrniec zakryla. Tak malo cesto sa upiecť nielen zvrchu ale aj zvnútra.
- Zhruba po 3 minútach treba cesto ešte otočiť a nechať ho doopekať z druhej strany asi ešte 2 minúty.
- Na záver ho vyberieme z oleja, odkvapkáme prebytočný tuk a ešte horúce šišky som obalila v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.