Zemiakový gratin

Zemiakový gratin

Kdo hľadá chutnú prílohu k mäsu, napríklad steaku, či k rybe (losos), tomu zachutí táto Fracúzska dobrota, ktorá sa medzičasom etablovala vo väčšine európskych krajín . Jeho pôvod siaha do 18. storočia do regiónu Dauphiné. Gratin sa pripravuje z tenko nakrájaných surových zemiakov, ktoré sa vrstvia a zapekajú v krémovitej omáčke.

Suroviny:

  • 750g zemiakov
  • 100ml vývaru (hovädzieho)
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 50g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • (Tvrdý syr na zapečenie – možno vynechať)
  • maslo na vymazanie nádovy na zapekanie

Postup:

  • Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na tenké, rovnako hrubé, plátky. Snažíme sa dosiahnúť čo možno najtenšie plátky.
  • Nádobu na zapekanie vymažeme maslom. Potom umiestíme do nádoby zemiaky.
  • Na zálievku si zmiešame vývar, smotanu a parmezán a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
  • Vrstvíme zemiaky so syrom. Vždy dáme vrstvu zemiakov, potom syr, trochu soli a opäť zopakujeme až sa minú suroviny.
  • Zmes nalejeme na zemiaky a potom ich zarovnáme tak, aby vytvorili kompaktnú plochu. Vrch posypeme zvyšným tvrdým syrom.
  • Na zemiaky položíme bobkový list a jeden cesnakový strúčik v šupke. Potom všetko prikryjeme alobalom a v trúbe necháme pri 200C ca. 45 minúť piecť.
  • Následne odstránime alobal, cesnak a bobkový list a ešte necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista.
  • Keď gratin mierne vychladne, tak dostanem kompatnú konzistenciu a možno ho pekne krájať na štvorce a tak servírovať.
e-kniha recepty bezmasite slane recepis

Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.

Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.

Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Zemiakový gratin

Kdo hľadá chutnú prílohu k mäsu, napríklad steaku, či k rybe (losos), tomu zachutí táto Fracúzska dobrota, ktorá sa medzičasom etablovala vo väčšine európskych krajín . Jeho pôvod siaha do 18. storočia do regiónu Dauphiné. Gratin sa pripravuje z tenko nakrájaných surových zemiakov, ktoré sa vrstvia a zapekajú v krémovitej […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Nová E-kniha plná letných receptov

    Nová E-kniha plná letných receptov

    Ak si práve vychutnávate leto mám pre vás skvelú správu, pripravila som pre vás zbierku receptov na toto ročné obdobie, ktoré mi pripomínalo leto, ako som ho trávila v detstve u starej mamy – od tradičných receptov na spracovanie ovocia vo forme zákuskov či koláčov, až po zaváranie a konzervovanie, […]


  • Malinový koláč s pudingom

    Malinový koláč s pudingom

    Tento malinový koláč s pudingom je super rýchlou variantov, ktorú zvládnete celkom bez váženia, len s jedným hrnčekom s objemom 200ml. Puding cesto nielen pekne zafarbí do žlta ale takisto mu dodá na vláčnosti. Sladké cesto skvelo harmonizuje s mierne kyslastými malinami a celkovo chutný recept zvládnuteľný za pár minút. […]


  • Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Tento koláč spája chuť jahôd a bielej čokolády to chutného dezertu. Ja som tentoraz pridala jahody tak do cesta ako aj na oblohu lebo som mala vela jahôd, ale samozrejme, že je môžete ich umiestniť len na ozdobu a v ceste vynechať, výsledok bude takisto lahodný. Tomuto cestu dominuje chuť […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*