Zemiakový gratin

Zemiakový gratin

Kdo hľadá chutnú prílohu k mäsu, napríklad steaku, či k rybe (losos), tomu zachutí táto Fracúzska dobrota, ktorá sa medzičasom etablovala vo väčšine európskych krajín . Jeho pôvod siaha do 18. storočia do regiónu Dauphiné. Gratin sa pripravuje z tenko nakrájaných surových zemiakov, ktoré sa vrstvia a zapekajú v krémovitej omáčke.

Suroviny:

  • 750g zemiakov
  • 100ml vývaru (hovädzieho)
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 50g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • (Tvrdý syr na zapečenie – možno vynechať)
  • maslo na vymazanie nádovy na zapekanie

Postup:

  • Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na tenké, rovnako hrubé, plátky. Snažíme sa dosiahnúť čo možno najtenšie plátky.
  • Nádobu na zapekanie vymažeme maslom. Potom umiestíme do nádoby zemiaky.
  • Na zálievku si zmiešame vývar, smotanu a parmezán a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
  • Vrstvíme zemiaky so syrom. Vždy dáme vrstvu zemiakov, potom syr, trochu soli a opäť zopakujeme až sa minú suroviny.
  • Zmes nalejeme na zemiaky a potom ich zarovnáme tak, aby vytvorili kompaktnú plochu. Vrch posypeme zvyšným tvrdým syrom.
  • Na zemiaky položíme bobkový list a jeden cesnakový strúčik v šupke. Potom všetko prikryjeme alobalom a v trúbe necháme pri 200C ca. 45 minúť piecť.
  • Následne odstránime alobal, cesnak a bobkový list a ešte necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista.
  • Keď gratin mierne vychladne, tak dostanem kompatnú konzistenciu a možno ho pekne krájať na štvorce a tak servírovať.
e-kniha recepty bezmasite slane recepis

Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.

Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.

Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*