Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova ako po masle 🙂
Suroviny na cesto:
- 500g hl. múky
- 200g masla izbovej teploty (mäkké)
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
- 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
- mlieko (ca. 200ml)
Postup:
- Droždie zmiešame s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Potom zmiešame múku so soľou, bielkom, vajíčkom a kváskom a necháme aspoň 10.min. spolu miesiť.
- Cesto dáme do uzavretej nádoby kysnúť.
- Po pol hodine kysnutia cesto vygúľame a potrieme ho 1/4 masla po celej ploche. Preložíme cesto zo všetkých strán smerom do stredu ako keby sme robili obálku a prikryté necháme 20 minút oddychovať. Toto zopakujeme ešte 3 krát. Vždy cesto vyroľujeme, potrieme maslom a potom opäť vyrobíme obálku a necháme oddychovať.
- Na záver cesto rozgúľame na ce. 0,5cm hrúbku a vykrojíme z cesta krúžky.
- Potom pagáče položíme na plech, potrieme ich žĺtkom a posypať podľa chute syrom alebo sézamom či racsou a pod.
- Pečieme pri 200°c do zlatista (ca. 20min).
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.