Tento koláč je vyrobený na spôsob jednej ruskej špeciality, ktorú poznám pod menom Zupfkuchen. Je to v podstate cheesecke ktorého špecifikum sú ale tie malé akokeby fliačky na povrchu. Ja som ho pripravila aj v kombinácii s ovocím, ale môžete zvoliť aj verziu bez ovocia. Mne sa veľmi hodili chuťovo nektarinky, ale takisto výborné by boli broskyne či marhule. Moja šálka mala 250ml. Na prípravu použijete celé maslo, 2/3 pôju do plnky a 1/2 do tmavého cesta. Pozor na rôzne konzistencie masla.
Suroviny na tmavé cesto
- 1/3 masla izbovej teploty (50g)
- 1 šálka hl. múky
- 1/2 šálky pr. cukru
- 1 balenie tmavého pudingového prášku
- 1 vajíčko
Suroviny na tvarohové cesto
- 4 menšie alebo 3 väčšie vajíčka
- 2 balenia hladkého tvarohu (500g)
- 2 balenia vanilkového cukru
- 1/2 šálky pr. cukru
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 1 šálka roztopného masla (200g)
- (ovocie podľa chuti – napr. 4 nektatrinky)
Postup:
- Začneme prípravou tmavého cesta. Na to do misky dáme múku, pudingový prášok, maslo, vajíčko a cukor a rukami vypracujeme hladké cesto.
- 2/3 cesta si ponecháme a zvyšok zabalíme do potravinovej formy a dáme do mrazničky na 10 minút.
- To cesto, čo sme ponechali vygúľame na veľkosť tortovej formy (moja mala 26cm) a potom ho vložíme do formy tak, aby vznikli ca. 1 cm vysoké okraje.
- Následne si pripravíme tvarohové cesto. Na to zmiešame tvaroh s cukrom a pudingovým práškom.
- Pridáme takisto maslo a vanilkový cukor Cesto nalejeme na tmavé cesto a na vrch pridáme ovocie.
- Zo zvyšného tmavého cesta odtrhneme malé kúsky a tie dáme na vrch tvarohovej vrstvy.
- Necháme piecť pri 180C ca. 30 minút zakryté a ešte 15 minút odokrytý.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: