Najlahodnejší tvarohový hrnčekový koláč

Najlahodnejší tvarohový hrnčekový koláč

Tento koláč je vyrobený na spôsob jednej ruskej špeciality, ktorú poznám pod menom Zupfkuchen. Je to v podstate cheesecke ktorého špecifikum sú ale tie malé akokeby fliačky na povrchu. Ja som ho pripravila aj v kombinácii s ovocím, ale môžete zvoliť aj verziu bez ovocia. Mne sa veľmi hodili chuťovo nektarinky, ale takisto výborné by boli broskyne či marhule. Moja šálka mala 250ml. Na prípravu použijete celé maslo, 2/3 pôju do plnky a 1/2 do tmavého cesta. Pozor na rôzne konzistencie masla.

Suroviny na tmavé cesto

  • 1/3 masla izbovej teploty (50g)
  • 1 šálka hl. múky
  • 1/2 šálky pr. cukru
  • 1 balenie tmavého pudingového prášku
  • 1 vajíčko

Suroviny na tvarohové cesto

  • 4 menšie alebo 3 väčšie vajíčka
  • 2 balenia hladkého tvarohu (500g)
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 1/2 šálky pr. cukru
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1 šálka roztopného masla (200g)
  • (ovocie podľa chuti – napr. 4 nektatrinky)

Postup:

  • Začneme prípravou tmavého cesta. Na to do misky dáme múku, pudingový prášok, maslo, vajíčko a cukor a rukami vypracujeme hladké cesto.
  • 2/3 cesta si ponecháme a zvyšok zabalíme do potravinovej formy a dáme do mrazničky na 10 minút.
  • To cesto, čo sme ponechali vygúľame na veľkosť tortovej formy (moja mala 26cm) a potom ho vložíme do formy tak, aby vznikli ca. 1 cm vysoké okraje.
  • Následne si pripravíme tvarohové cesto. Na to zmiešame tvaroh s cukrom a pudingovým práškom.
  • Pridáme takisto maslo a vanilkový cukor Cesto nalejeme na tmavé cesto a na vrch pridáme ovocie.
  • Zo zvyšného tmavého cesta odtrhneme malé kúsky a tie dáme na vrch tvarohovej vrstvy.
  • Necháme piecť pri 180C ca. 30 minút zakryté a ešte 15 minút odokrytý.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*