Táto bublanina má tak lahodné cesto, že sa po ňom naozaj oblížete a to je jedno s akým ovocím ho skombinujete. Jej tajomstvo spočíva v tom, že sa do cesta pridáva šľahačková smotana a naozaj to stojí za to. Ja som zvolila tentoraz rebarboru ako ovocie, ale môžete klasicky takisto pripraviť s akýmkoľvek sezónnym ovocím od malín, jahôd, čučoriedok, černíc, marhúľ, višní, čerešní… je to ponechané úplne na vás. Ja som zvolila egrese, ktoré som si zamrazila v júli. Takisto som tentoraz posypala bublaninu mrkveničkou, tento krok však aj môžete vynechať ak sa ponáhlate. Môj hrnček mal 300ml.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 1/2 hrnčeka kr. cukru
- 1 balenie šľahačkovej smotany (250ml)
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 a 1/2 hrnčeka hl. múky
- 1 balenie vanilkového pudingu
- ca. 250g ovocia + 1 vanilkový cukor na jeho pocukrovanie
Na mrveničku:
- 1 vajíčko
- 50g masla
- 2Pl pr.cukr
- 100g múky
Postup:
- Vajíčka začneme šľahať vo vysokej miske s cukrom 2-3 minúty.
- Pridáme smotanu a olej naďalej šľaháme.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, puding a müku. Vypracujeme vláčne cesto.
- Ovocie očistíme, poprípradne pokrájame na menšie kusy a pocukríme. Potom primiešame k cestu.
- Formu na pečenie vymastíme (ja som použila vysoký plech s veľkosťou 35*35cm) a potom do neho nalejeme cesto.
- Na mrveničku zmiešame maslo, cukor, vajíčko a múku. Dáme chladiť do chladničky.
- Na záver posypeme koláče stuhnutou mrveničkou. Buď ju rozdrobíme rukamy alebo postrúhame strúhadlom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 160C ca. 35-40 minút do zlatista
- Pre vybraním z formy necháme kompletne vychladnúť aby sa cesto nenatrhlo.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: