Táto polievka je doslova takou básňou na leto – nájdete v nej tak rajčiny ako aj cuketu a fazuľky, všetko plodiny, ktoré dosahujú svôj čas zberu v Auguste. Typické pre túto polievku je pridanie cestoviny. Tá má žiaľ tendenciu dosť nabopnať, preto odporúčam zvoliť čo najmenší druh cestovín.
Suroviny:
- 1 kuchynská cibuľa
- 500g rajčín
- 2PL rajčinového pyré
- 1čl čili
- 1čl oregána
- 1čl sušeného cesnaku alebo 2 strúčiky čerstvého
- 1čl kr, cukru
- 1-2 mrkvy
- 1 menšia cuketa
- 50g fazuľových lúškov
- Petrželnová vňať
- soľ, čierne korenie
- malá šálka malých cestovín
Postup:
- Cibuľu pokrájame na kocky a dáme do hrnca na troche oleja opekať. Takisto pridáme aj rajčinový pretlak a takto spolu opekáme.
- Cuketu posekáme na menšie kúsky ako aj mrkvu. Pridáme do hrnca spolu s fazuľovými lúskami.
- Rajčinu postrúhame a pridáme k zelenine.
- Dochutíme čili, oregánom, pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou.
- Dolejem vodou alebo vývarom a necháme 15 minút variť.
- Potom pridáme drobné cestoviny a cukor, premiešame a varíme ešte 10 minút.
- Na záver posypeme na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: