Môj brat oslavoval 40. narodeniny a kedže viem, akú ma slabosť pre veterníky, opýtala som sa ho, čo by na to povedal, keby som mu upieckla jeden obrovský veterník, ako tortu. Asi si viete domyslieť, že nepovedal nie :). Príprava sa hodí pre trošku skúsenejšie cukrárky, nakoľko príprava karamelu a takisto pečenie odpaľovaného cesta aby bolo dobre prepečené vyžaduje už trochu skúseností v kuchyni ale ten výsledok rozhodne stojí za to.
Suroviny na odpaľované cesto:
- 120ml vody
- 120ml mlieka
- 70g masla
- štipka soli
- 150g hl. múky
- 4 vajíčka
Suroviny na vanilkovú plnku:
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 600ml mlieka
- 2PL hrubej múky alebo krupice
- 125g masla izbovej teploty
- 1 vanilkový cukor
- 4Pl kr. cukru
Suroviny na karamelovú plnku:
- 4PL kr. cukru
- 400ml šľahačkovej smotany
- 2 stužovače šľahačky
Postup:
- Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Na jeho prípravu budete potrebovať hrnic.
- Do hrnca si dáme vodu, mlieko, soľ a maslo a necháme zovrieť. Akonáhle zovrie, tak pridáme múku a hneď miešame, aby nevznikli hrudky. Miešame intenzívne až sa cesto spojí do hladkej zmesi začne sa lepiť na dno hrnca.
- Potom cesto preložíme do misky a necháme ho 15 minút chadiť. Zapneme mixér a postupne, jedno za druhým za mixovania pridávame vajíčka.
- Vzniknuté cesto nanesieme do kruhu na plech vyložený papierom na pečenie. Nezabudnite, že cesto ešte narasti počas pečenia aj do výšky ale aj do šírky. Takže ak chcete tortu s ca. 26cm, tak skúste vytvoriť kruh s ca.20-22cm.
- Pečieme najskôr zprudka 20 minút pri 180C až sa začne zlatiť vrch, potom znížime teplotu na 100C a sušíme ešte asi 30-40 minút.Najlepšie nechať cesto po vypuntí trúby ešte dôjsť, zatiaľ, čo sa trúba chladí. Počas pečenia nesmieme trúbu otvoriť, inak cesto splasne.
- Počas pečenia si pripravíme karamel. Na to do hrnca dáme cukor a topíme ho pomaly, až začne hnednúť. Súbežne v inom hrnci zohrejeme smotanu. Keď je cukor zmenení na karamel, prilejeme smotanu (pozor, zmes začne vrieť, preto radšej zvolte vysoký hrniec) a už len krátko povaríme, aby sa karamel so smotanou spojil. Necháme úplne vychladnúť (to je dôležité).
- Keď cesto vychladne, tak ho opatrne oprostred rozrežeme aby nám vznikli 2 diely. Okolo spodného dáme cukrárenskú obruč.
- Na plnku si dáme do hrnca 550ml mlieka zohrievať. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok, múku, kryštáľový a vanilkový cukor.
- Keď mlieko zovrie, pridáme zmes a miešame, až vznikne hladký puding. Necháme vychladnúť a potom do neho primiešame mäkké maslo. Nanesieme plnku na spodný plát a necháme chladiť.
- Vrátime sa k našemu prichystanému karamelu. Do neho pridáme už len stužovače (koľko závisí od tuku v smotane) ale 2 na 2 balenia smotany by mali stačiť. Šľaháme na najvyššom stupni ca.5-7 minút až vznikne tuhá šľahačka.
- Tú nanesieme na vanilkovú vrstvu a zaťažíme ju druhým dielom cesta.
- Posledný krát dáme ešte aspoň na 2 hodiny chladiť a potom môžeme servírovať. Režeme ešte pokiaľ je veterník studený.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.