Túto fantastickú polievku som mala možnosť vyskúšať prednedávnom a nevedela som sa jej dojesť. Jej chuť je jemné kyslá. Nezvyčajne sa v polievke pridávajú kyslé uhorky ako aj šťava z kyslých uhoriek. To jej dodáva jej špecifickú chuť.
Suroviny:
- 400g hovädzieho mäsa na polievku (kosti aj mäso)
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 2 mrkvy (postrúhané)
- 1 konzerva rajčín
- za 1 kávovú šálku krúp
- 1 kávová šálka uhorkovej šťavy
- 2 zavárané uhorky
- kôpor
- 1,5l vody
Postup:
- Hovädzie kosti aj s mäsom zalejeme vodou, osolíme a necháme variť v tlakovom hrnci 1,5 hodiny.
- Potom vývar zlejeme a mäso oberieme z kostí a odložíme stranou.
- Na oleji dáme opekať cibuľu a cesnak pokrájanú na drobno.
- Medzitý si očistíme mrkvu, červenú papriku a zemiaky. Pokrájame na drobno.
- Zeleninu pridáme k cibuli a dáme krátko opekať. Potom zalejeme 1,5l vývarom a pridáme soľ, čierne korenie, bobkový list a necháme variť 20 minút.
- Následne pridáme rajčiny a krúpy a varíme ďaľších 30 minút.
- Na záver pridáme mäso z vývaru, pokrájame zavárané uhorky na drobno ako aj kôpor a spolu s uhorkovou šťavou pridáme k polievke.
- Už len dochutíme a môžeme servirovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: