Niektorý už poznajú, iný nie, ale tahini pasta je v podstate pasta vyrobená z lisovaných sézamových zrniečok. Populárna sa stala najmä vďaka vegánskej kuchyni, kde sa tahini používa do tradičnej nátierky z cćeru – hummus, ale v oriente je táto pasta známa už po stáročia. Ak ste ešte niekdy neskúsili, odporúčam kúpiť a vyskúšať. Nielen tá pasta je veľmi trvácna ale aj pečivo z nej pripravené. Tento recept mám od mojej známej, ktorá takéto hnizda pripravuje už dlho, najmä pred výletom či dlhšou cestou autom. Hovorí, že dobre uskladnené vydržia aj mesiac.
Ja osobne som si trochu tradičný spôsob prípravy zjenodušila tým, že cesto kladiek do muffinovej formy, vďaka čomu si aj po upečení zachovajú pekný okrúhli tvar, ale samozrejme ich možno takisto pripraviť klasicky na plechu. Nezabudnite len, že cesto počas pečenia narastie a tak radšej robte menšie slimáky ale s dostatkom plnky, tak budú ešte chrumkavejšie.
Suroviny na cesto:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvých kvasníc + 1 PL cukru na kvások
- štipka soli
- 3PL masla izbovej teploty
- 150ml mlieka
- ca. 100ml vlačnej vody
Na plnku:
- ca. 6PL tahini pasty
- 4PL masla izbovej teploty
- 50g cukru (najlepšie trstinového ale nemusí byť)
- 100g čokolády na polevu
- posekané oriešky
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Cesto najskôr výdatne potrieme maslom, potom tahini pastou a na záver po celej ploche posypeme cukrom.
- Cesto zaroľujeme a potom ho rozdelíme na 24 rovnako hrubých kúskov.
- Muffinovú formu si vymastíme a potom do nej vložíme 12 kúskov. Aj cesto v muffinovej forme aj zvyšné hniezda prikryjeme a necháme 20 minút oddychovať.
- Potom dáme piecť prvú dávku hniezd pri 180C na ca. 30 minút. Keď sú hotové nielen intenzívne voňajú, ale majú chrumkavú zlatistú vrstvu na povrchu.
- Na záver si roztopíme čokládu a každé hniezdo do polovičky do nej namočíme a potom hneď posypeme posekanými orieškami. Takto necháme stuhnúť.
- Uskladňujeme v uzatváratelnej nádobe.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.