Skúšala som nový spôsob ako tvarovať kysnuté cesto do takýchto šatôčok. Je to jednoduché a výsledok vyzerá pekne, takže ak budete mať chuť vyskúšať, tuto je k tomu postup.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- 1 šálka kefíru
- 2 PL maslo izbovej teploty
Okrem toho potrebujete:
- 100g syra gouda alebo cheddar
- 200g zemiakovej kaše
- Klobásu alebo šunku
- soľ, čierne korenie
- sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
- žĺtko na potretie prípadne sézam
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, olej, soľ, kefír s maslom.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto vyšúľame a rozdelíme na 20kusov.
- Na plnku postruháme syr. Takisto pokrájame šunku či klobásku na drobné kocky.
- Každý kúsok cesta rozgúľame (alebo vytvarujeme rukami) na trochu väčší štvorec a sprava a zľava cesto nakrojíme (na to si najlepšie pozrite video).
- Do stredu cesta dáme za lyžicu kaše, ktorú rozotrieme, potom dáme syr a klobásu/šunku. Potom kraje naprieč preložíme (teda na protistranu) a vytvarujeme tak šatôčky.
- Tie dáme s odstupom na plech a necháme ešte 1/2 prikyté podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom, posypeme sézamom a necháme piecť pri 180C ca.25 minút do zlatista.
- Po vychladnutí skladujeme v uzavretej nádobe aby ostali krásne mäkké.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.