Mate chuť si pripraviť na raňajky čerstvé voňavé škoricové hniezda ako z pekárne? Na to nemusíte nastaviť budík o 2 hodiny skôr.
Toto kysnuté cesto si pripravíte za pár minút večer, na noc ich necháte pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len na pár minút dáte piecť do trúby. Takéto kysnutie sa volá pomalé kysnutie a ušetrí veľa času, zatiaľ čo sa vyspíte, pracuje cesto pomaly a je hneď na ďaľší deň pripravené na ďaľšie spracovanie. Recept je hrnčekový.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 2 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky (500g)
- štipka soli
- Voda
Okrem toho
- mletú škoricu (ca. 4-5PL)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
- Hrubý cukor na posypanie na vrchu
- šťava z 1/2 citróna + ca. 60g pr. cukru na glazúru
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
- Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme rozpustené maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
- Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a škoricové hniezda kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chlade cez noc kysnúť.
- Na ďaľší deň vyberieme misku z chladničky, povrch uzlíkov, ktoré už narástli pomažeme žĺtkom a posypeme hrubým cukrom (môžeme vynechať).
- Kdo nechce čakať cez noc môže takto pripravené uzlíky nechať prikryté kysnúť pri izbovej teplote 30 minút a následne ich nechať piecť.
- Necháme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to si preosejeme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia. Ňou pokvapkáme hotové uzlíky a necháme krátko stuhnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.