V amerike sa tradične pripravuje množstvo rôznych dezertov z tekvíc či sladkého zemiaku ako to poznáme na európskom kontinente, a tento je jednoznačne klasika. Tekvicový koláč je krásne krémovitý a doslova sa na tom krehkom maslovom ceste rozplýva na jazyku. Kdo ešte nevyskúšal tekvicu pripraviť na sladko, veľmi odporúčam, je to skutočne dobrota.
Suroviny na cesto:
- 80g masla izbovej teploty
- 150g hl. múky
- 1 vajíčko
- 1čl soľ
Suroviny na plnku:
- 1 väčšia hokkaido alebo maslová tekvica (1kg)
- 3PL cukru +3 PL vody
- 2 vajíčka
- 20g škrobu (alebo 1/2 balenia vanilkového pudingového prášku)
- 50g kr. cukru
- 1čl škorice
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl anízu
- 1čl sušeného zázvoru
Postup:
- Začneme prípravou tekvice. Tú umyjeme, prípadne ošúpeme, rozrežeme na polku a vyberieme zrnká. Potom ju pokrájame na kocky o veľkosti zhruba 2*2cm.
- Do hrnca nasypeme cukor, pridáme trošku vody a tekvicu. Hrniec zakryjeme a potom necháme zovrieť. Teplotu znížime a dusíme 20-25 minút tekvicu do mäkka. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme cesto. Vajíčko vymiešame s maslom, múkou a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
- Potom cesto vyrolujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložímme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (buď klasickej okrúhlej s priemerom 26cm/28cm alebo do obdĺžnikovej).
- Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme prípadne ozdobne ukončíme.
- Na plnku rozmixujeme vychladnutú tekvicu na kašu. Pridáme vajcia, škrob a cukor. Dobre premiešame.
- Potom dochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, anízom a zázvorom.
- Plnku nalejeme na cesto a potom necháme pie piecť pri 160C ca. 45-50 minút. Dôležité je piecť tento koláč pomaly, na nízskej teplote. Vďaka tomu sa mu zachová pekný hladký povrch a krémovitá vnútorná plnka.
- Pred vzbratím z formy necháme dôkladne vychladnúť.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.