Poznáte francúzsky obratený koláč? Ten sa tak volá lebo ovocie sa dáva na dno zapekacej nádoby a neskôr po vyklopení sa dostane úplne na vrch koláča teda vlastne otočene. Tradične sa ovocie zvykne prikryť len tenkým maslovým cestom a častokrát pripravovať v panvici a nechať už len dopicť v trúbe, ale mne sa osobne žiadalo trochu hutnejšie cesto a tak som siahla po piškótovom ceste.
Tento spôsob prípravy sa mimoriadne hodí na spracovanie ovocia, ktoré ešte nieje dokonale zrelé alebo proste nedosiahlo tú správnu konzistenciu či sladkosť. To sa mi popravde často stáva práve pri kupovanom ovocí, že človek až doma prekvapene pozerá aké nezrelé toto ešte v podstate je predávané. V tomto recepte to vôbec nevadí, počas karamelizácie sa totiž sladkosť získa a tiež tá správna mäkká konzistencia.
Na meranie som použila šálku s objemom 250ml.
Suroviny:
- 4 PL cukru
- 5-6 PL vody
- 2 PL masla
- ca. 1 kg ovocia (broskyne, marhuľe, hrušky, jablká – je to na vás)
- 4 vajíčka
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky cukru
- 1,5 šálky múky
- 1/2 šálky maku (nemletého)
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)
Postup:
- Začneme prípravou ovocia. Na to ovocie očistíme (prípadne ošúpeme) a prekrojíme. Ak treba vyberieme kôstky a podľa veľkosti ovocia buď ho ponecháme takto v polovičkách alebo ešte prekrojíme na štvrťky.
- Do širokej panvice nasypeme cukor a pridáme vodu ako aj maslo. Začneme ohrievať. Na vrch položíme ovocie (broskyne) najskôr narezanou stranou smerom na dol.
- Prikryjeme a na miernom ohni dusíme 10-15 minút. Potom panvicu odokryjeme a necháme nadbytočnú tekutinu vypariť až nám ostane už len mäkké ovocie obalené v krásne karamelizovanom sirupe. Ovocie môžeme premiešať a potom ho necháme trochu vychladnúť.
- Trúbu si začneme predhrievať na 160C a pripravíme si tortovú formu (moja mala priemer 26cm) ktorú vymastíme tukom.
- Potom na dno formy začneme ukladať ovocie, opäť narezanu plochou smerom dolu. Ovocie by malo pokryť čo najviac našej formy tak aby vznikla na spodku ovocná vrstva. Karamel z panvice nevyhadzujeme ale ním ešte polejeme ovocie.
- Na cesto si vyšľaháme najskôr bielky do snehu a odložíme stranou.
- Následne vyšľaháme žĺtka s cukrom a olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mak a mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
- Do tohto už len pomalými pohybmi zapracujeme bielkový sneh a potom cesto nalejeme na ovocie.
- Dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút až sa zvrchu vytvorí zlatista vrstva.
- Potom necháme koláč kompletne vychladnúť.
- Keď je vlažný môžeme odobrať tortový kruh a na piškótu položiť tanier či podložku a koláč otočiť o 180° tak aby nám ovocie ostalo na vrchu. To je vďaka pečeniu krásne karamelizované.
- Kdo chce môže povrch koláča ešte ozdobiť roztopenou bielou čokoládou.
- Tento koláč sa doslova rozplýva na jazyku a chutí intenzívne karamelom a sviežou chuťou ovocia.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.