Základné „Yufka“ cesto

Toto cesto sa využíva v kuchyni blízskeho východu. Jedným zo základným pokrmov  kde sa vyžíva je takzvaný Börek- malé zatočené slimáky plnené na slano (balkánskym syrom, špenátom, cesnakom, mäsom a pod.). V tureckej kuchyni sa tiež využíva aj podobne ako pri našom štrúdlovom ceste na sladké koláče (plnené orechami či inými sladkými plnkami).

Cesto pozostáva len z 3 základných surovín:

  • 500g hl. Múky
  • 1PL soli
  • Ca. 250ml vlažnej vody

Postup:

  • Múku a soľ zmiešať a pridať najskôr 200ml vody. Kuchnským robotom nechať miesiť a postupne prilievať ešte zvyšnú vodu pokiaľ nevznikne nelepivé elastické cesto.
  • Aby sa elasticita cesta zvýšila je dôležité cesto aspoň 10min. miesiť. Spracovávať sa môže ihneď bez čakania.
  • Yufka sa zvykne vaľkať na veľmi tenučko, podobne ako cesto na štrúdlu. Kdo nezvládne cesto na tak tento vyvaľkať rukami, môže tiež siahnúť k listu na cestoviny. Tam jednotlivé pásy listovať najskôr na najvyššom stupni (na mojom je to 7), potom na strednodm (na mojom 5)  a na záver na tenkom stupni (na mojom číslo 3).
  • Aby dostalo cesto svoju vlhkosť zvykne sa natierať zvnútra aj zvonku pred pečením zmesou vajíčka a rotopeného masla.

5 komentárov

  1. Pingback: Plnené slimáky „Börek“ – Recepis.sk

  2. Pingback: Börek s mäsovou a zemiakovou plnkou – Recepis.sk

  3. Jana KEIL

    dobrý den, teším sa na Vaše nové recepty

  4. Pingback: Plnené slané slimáky „Börek“ s mäsovou plnkou - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*