Toto cesto sa využíva v kuchyni blízskeho východu. Jedným zo základným pokrmov kde sa vyžíva je takzvaný Börek- malé zatočené slimáky plnené na slano (balkánskym syrom, špenátom, cesnakom, mäsom a pod.). V tureckej kuchyni sa tiež využíva aj podobne ako pri našom štrúdlovom ceste na sladké koláče (plnené orechami či inými sladkými plnkami).
Cesto pozostáva len z 3 základných surovín:
- 500g hl. Múky
- 1PL soli
- Ca. 250ml vlažnej vody
Postup:
- Múku a soľ zmiešať a pridať najskôr 200ml vody. Kuchnským robotom nechať miesiť a postupne prilievať ešte zvyšnú vodu pokiaľ nevznikne nelepivé elastické cesto.
- Aby sa elasticita cesta zvýšila je dôležité cesto aspoň 10min. miesiť. Spracovávať sa môže ihneď bez čakania.
- Yufka sa zvykne vaľkať na veľmi tenučko, podobne ako cesto na štrúdlu. Kdo nezvládne cesto na tak tento vyvaľkať rukami, môže tiež siahnúť k listu na cestoviny. Tam jednotlivé pásy listovať najskôr na najvyššom stupni (na mojom je to 7), potom na strednodm (na mojom 5) a na záver na tenkom stupni (na mojom číslo 3).
- Aby dostalo cesto svoju vlhkosť zvykne sa natierať zvnútra aj zvonku pred pečením zmesou vajíčka a rotopeného masla.
Pingback: Plnené slimáky „Börek“ – Recepis.sk
Pingback: Börek s mäsovou a zemiakovou plnkou – Recepis.sk
dobrý den, teším sa na Vaše nové recepty
Ďakujem krásne a prajem všetko dobré ?
Pingback: Plnené slané slimáky „Börek“ s mäsovou plnkou - recepis.sk - Keď tradície chutia