Toto cesto pripomína štrúdlové tenké cesto. Toto sa vrství a medzi jednotlivé vrstvy príde potom plnka a nálev na potieranie. Vďaka tomu je celkovo pokrm vláčny a navrchu chrumkavý.
Recept na základné cesto – https://recepis.sk/2019/05/18/zakladne-yufka-cesto/
Na plnku:
- 3 Zemiaky uvarené v šupke pokrájané na malé kocky
- 1 syr mozarella alebo 1 balenie balkánskeho syru
- 200g hovadzieho mletého mäsa
- 2PL masla
- Soľ, čierne korenie, sušené čili
Na potieranie:
- 50g roztopeného vychladnutého masla
- 50ml mlieka
- 50ml bieleho jogurtu
- 50ml oleja
- 1 vajíčko
Sézam a žĺtko na ozdobu
Postup:
- Cesto pripraviť podľa základného receptu a vygúľať na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
- Roztopené maslo zmiešať s mliekom, jogurtom, olejom a vajíčkom.
- Hovädzie mäso opiecť na oleji a masle. Okoreniť soľou, čierným korením a čili a nechať vychladnúť.
- Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastiť a položiť prvý plát cesta. Ten potrieť jogurtovou zmesou a dať naňho druhý plát. Opäť potrieť jogurtovou zmesou a rozložiť ½ kocky zemiakov a trochu syra pokrájaného na drobno. Okoreniť sušeným cesnakom.
- Na to dať opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieť jogurtovou zmesou, potom príde vrstva mäsa, opäť 2 vrstvy cesta, vrstva zemiakov a syra, opäť ochutiť sušeným cesnakom a na záver dať vrstvu cesta . Na poslednú vsrtvu vyliať zvyšok jogurtovej zmesy a potrieť rotrepaným žĺtkom.
- Posypať bielým alebo čierným sézamom a potom nechať zapekať v trúbe pri 200°C. Najskôr 20min. prikyté alobalom a potom 10-15min. odokryté až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
