HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Börek s mäsovou a zemiakovou plnkou

Börek s mäsovou a zemiakovou plnkou

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané on by : lydia.argilli Značky:, ,

Toto cesto pripomína štrúdlové tenké cesto. Toto sa vrství a medzi jednotlivé vrstvy príde potom plnka a nálev na potieranie. Vďaka tomu je celkovo pokrm vláčny a navrchu chrumkavý.

Recept na základné cesto – https://recepis.sk/2019/05/18/zakladne-yufka-cesto/

Na plnku:

  • 3 Zemiaky uvarené v šupke pokrájané na malé kocky
  • 1 syr mozarella alebo 1 balenie balkánskeho syru
  • 200g hovadzieho mletého mäsa
  • 2PL masla
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili

Na potieranie:

  • 50g roztopeného vychladnutého masla
  • 50ml mlieka
  • 50ml bieleho jogurtu
  • 50ml oleja
  • 1 vajíčko

Sézam a žĺtko na ozdobu

Postup:

  • Cesto pripraviť podľa základného receptu a vygúľať na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
  • Roztopené maslo zmiešať s mliekom, jogurtom, olejom a vajíčkom.
  • Hovädzie mäso opiecť na oleji a masle. Okoreniť soľou, čierným korením a čili a nechať vychladnúť.
  • Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastiť a položiť prvý plát cesta. Ten potrieť jogurtovou zmesou a dať naňho druhý plát. Opäť potrieť jogurtovou zmesou a rozložiť ½ kocky zemiakov a trochu syra pokrájaného na drobno. Okoreniť sušeným cesnakom.
  • Na to dať opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieť jogurtovou zmesou, potom príde vrstva mäsa, opäť 2 vrstvy cesta, vrstva zemiakov a syra, opäť ochutiť sušeným cesnakom a na záver dať vrstvu cesta . Na poslednú vsrtvu vyliať zvyšok jogurtovej zmesy a potrieť rotrepaným žĺtkom.
  • Posypať bielým alebo čierným sézamom a potom nechať zapekať v trúbe pri 200°C. Najskôr 20min. prikyté alobalom a potom 10-15min. odokryté až dostane börek krásnu zlatistú farbu.

Please follow and like us:
[Total: 0    Average: 0/5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial