Veľmi mám rada sušené v ovocie. Hlavne v zime mi doslova nahrádza sladkosti, keď mám chuť na sladké, tak si prosto pomaškrtím na sušenej ďatle alebo slivke. A takisto ho rada používam pri varení. Napríklad ako plnku do klasického kysnuté závinu, ktorá je v kombinácii so sušeným ovocím vynikajúca.
Na závin potrebujete (z uvedeného množstva 2ks):
- 500g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- 100g roztopeného masla
- 4 PL cukru
- 1 čl soli
- 1 vajíčko
Plnka:
- Za malú šálku sušených sliviek rozoletých alebo rozsekaných na jemno
- 2 postrúhané jablká
- Za šálku pomletého maku
- Za ½ šálky cukru
- 1 vanilkový cukor
Okrem toho:
- 1 žĺtko+ 1 PL mlieko
- Mandle na ozdobu i
Postup:
- Kvasnice rozdrviť do nádoby, pridať za 1 PL cukru, dobre premiešať a nechať 10stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať s kváskom, cukrom, soľou, maslom a pridať postupne mlieko až pokiaľ vznikne elastické nelepivé cesto. Cesto by sa malo miesiť aspoň 10min. aby sa uvolnila z múky vláknina.
- Cesto nechať v zakrytej nádobe na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkať na plech (z tejto dávky je množstvo na 2 záviny).
- Cesto rozdeliť na polovicu a tú potom rozgúľať na obdĺžnik.
- Na plnku zomlieť slivky a tie zmiešať s makom, jablkamy a cukrom. Zmes naniesť na cesto. Ak chcete ako na obrázku cesto pliesť, tak plnku naniesť len do stredu koláča (vytvoriť takisto obdĺžnik) a po stranách nechať ca.5cm voľné pásy. Tie potom nazerať na pruhy a postupne zapletať.
- Potom závin preniesť na plech a nechať ho prikrytý aspoň ešte 15 min. oddychovať. Na záver potrieť žĺtkom zmiešaným s mliekom a ozdobiť mandlami.
- Piecť pri 180°C ca. 30min. do zlatista.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.