Kysnutý závin s makovo-slivkovou náplňou

Veľmi mám rada sušené v ovocie. Hlavne v zime mi doslova nahrádza sladkosti, keď mám chuť na sladké, tak si prosto pomaškrtím na sušenej ďatle alebo slivke. A takisto ho rada používam pri varení. Napríklad ako plnku do klasického kysnuté závinu, ktorá je v kombinácii so sušeným ovocím vynikajúca.

Na závin potrebujete (z uvedeného množstva 2ks):

  • 500g hladkej múky
  • 100g polohrubej múky
  • 100g roztopeného masla
  • 4 PL cukru
  • 1 čl soli
  • 1 vajíčko

Plnka:

  • Za malú šálku sušených sliviek rozoletých alebo rozsekaných na jemno
  • 2 postrúhané jablká
  • Za šálku pomletého maku
  • Za ½ šálky cukru
  • 1 vanilkový cukor

Okrem toho:

  • 1 žĺtko+ 1 PL mlieko
  • Mandle na ozdobu i

Postup:

  • Kvasnice rozdrviť do nádoby, pridať za 1 PL cukru, dobre premiešať a nechať 10stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať s kváskom, cukrom, soľou, maslom a pridať postupne mlieko až pokiaľ vznikne elastické nelepivé cesto. Cesto by sa malo miesiť aspoň 10min. aby sa uvolnila z múky vláknina.
  • Cesto nechať v zakrytej nádobe na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkať na plech (z tejto dávky je množstvo na 2 záviny).
  • Cesto rozdeliť na polovicu a tú potom rozgúľať na obdĺžnik.
  • Na plnku zomlieť slivky a tie zmiešať s makom, jablkamy a cukrom. Zmes naniesť na cesto. Ak chcete ako na obrázku cesto pliesť, tak plnku naniesť len do stredu koláča (vytvoriť takisto obdĺžnik) a po stranách nechať ca.5cm voľné pásy. Tie potom nazerať na pruhy a postupne zapletať.
  • Potom závin preniesť na plech a nechať ho prikrytý aspoň ešte 15 min. oddychovať. Na záver potrieť žĺtkom zmiešaným s mliekom a ozdobiť mandlami.
  • Piecť pri 180°C ca. 30min. do zlatista.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*