26 decembra, 2018
Tradičný zemiakový Viedenský šalát bez majonézy

Každá rodina má svoje tradície. V našej rodine sa od kedy si pamätám na vianoce vždy jedol tento výborný zemiakový šalát s cibuľkou, ktorý ma svôj pôvod v Rakúsku, vo Viedni. Tam ho možno dostať aj ako prílolhu k rezňom, u nás sa však je hlavne servírovaný k vianočnej rybe.
Postup:
- Na tento šalát treba uvariť najskôr 1,5kg zemiakov v šupke. Nechat dobre vychladnúť a ošúpať.
- Okrem toho načistiť 1/2kg cibule a pokrájať na jemno.
- Potom vrstviť zemiaky pokrájané na plátky a cibuľu. Najskôr dať vrstvu zemiakov, posoliť, okoreniť čierným korením a potom vrstvu cibule. Tento postup zopakovať aspoň 3-4krát. Posledná vrstva by mala byť zo zemiakov.
- Na nálev zohriať 4PL kr.cukru s 8PL octu a 16PL vody a nechať prevrieť. Komu sa zdá tekutiny málo môže pridať ešte trochu vody. Ešte horúcim nálevom poliať pripravený šalát, prikryť a nechať niekoľko hodín v chlade pomaly vychladnúť a zmäkknúť.