Tento recept na cuketové soté som po prvýkrát vyskúšala počas dovolenky v Turecku. Hlavne v letných mesiacoch dominuje ich strava zeleninou- cuketou, baklažánmi, paprikami, ktorých je tam nadbytok. Pokrm mi naozaj veľmi uľahodil, takže som si hneď aj vypýtala recept. Bola som milo prekvapená, ako rýchlo je hotový a akú skvelú arómu sa ním v celom byte šíri.
Suroviny:
- 1 kuchynská cibuľa
- 3-4 menšie (mladšie) cukety
- 4 ks zrelé rajčiny (mimo sezóny odporúčam použiť rajčiny z konzervy kvôli ich sladkej chuti)
- 1 PL paprikového pyré (alternatívne 1 čl papriky)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky ryže
- 150g hovädzieho mletého
- 250ml vody+ 50ml rajčinovej šťavy (kdo použil rajčiny z konzervy, použije šťavu v ktorej sú rajčiny naložené)
- Soľ, čierne korenie, čili
- Petržlenová vňať na servírovanie
Postup:
- Cukinu umyjeme (ja som aj šúpala ale šupku možno aj nechať). Potom ju pokrájame na menšie kocky.
- Panvicu nahrejeme, pridáme trochu oleja a cukiny zo všetkých strán zprudka opečieme.
- Keď dostanú zlatistú farbu, okorením soľou a čiernym korením a odložíme stranku.
- V tej istej panvici opečieme hovädzie mleté mäso a na drobno pokrájanú cibuľu.
- Takisto okoreníme soľou a korením.
- Ošúpané rajčiny pokrájame na osmiky. Pridáme k mäsu.
- Potom pridáme vodu a rajčinovú šťavu ako aj ryžu a necháme zovrieť.
- Oheň stlmíme a dusíme 15-20 minút. Potom dochutíme čili korením prípadne soľou ak treba.
- Kdo má rímsky kmín, pridá tento tiež, dodá to pokrmu orientálnu arómu.
- Potom pridáme cukiny a ešte spolu 2-3 minúty podusíme. Tak bude mať cuketa dobrú konzistenciu, nebude rozvarená.
- Pred servírovaním pridáme roztlačený cesnak a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
- Výbornou prílohou je tzaziki jogurt. Recept na jeho výrobu nájdete tu- https://recepis.sk/2020/03/29/tzaziki/
Hľadáte inšpiráciu na jedlá z cukiny? Tak zadajte do okna na hľadanie na začiatočnej strane slovo “cuketa”. Nájdete recept napríklad na tieto chutné cuketové placky- https://recepis.sk/2021/10/06/cuketovo-zemiakove-bezlepkove-chrumkave-placky/