Jednoduchý bezmäsitý pokrm vyrobený z karfiólu a zemiakov zapečených v lahodnej syrovej omáčke.
Suroviny:
- 1/2kg zemiakov
- 1/2 karfiolu
- 2 PL masla
- 2 PL hl. múky
- 250ml vody (alebo vývaru)
- 200ml sladkej smotany
- 200g tvrdého syru
- soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok
- bylinky podľa chuti (pažítka, kôpor)
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké osminky. Karfiol rozoberieme na ružičky.
- Zapekaciu misu si vymastíme a potom do nej vložíme karfiól a zemiaky. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
- Tu zalejeme vodou alebo vývarom a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
- Syr postrúhame a 2/3 pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame.
- Omáčku nalejeme na pripravenú zeleninu a dobre spolu všetko premiešame. Na vrch nasypeme zvyšný syr.
- Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
- Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.