Veľa ľudí si predstaví pod názvom syrová omáčka tú azda klasiku medzi omáčkami.. tavený syr a šľahačka. Musím priznať, že taveným syrom sa vyhýbam, takže to nikdy nebola omáčka, ktorú by som pripravila. Najmä nie, keď pripraviť syrovú omáčku zo skutočného syru (akýkoľvek tvrdý syr vašej chuti – gouda, ementál, parmezá..) je tak jednoduché a zaberie vám asi 5 minút.
Suroviny:
- 2Pl masla
- 2PL hladkej múky
- 200ml vody/vývaru (najlepšie je použiť vodu z cestovín)
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g tvrdého syru (napríklad parmezánu)
- soľ, čierne korenie, bylinky (ja rada pridávam pažítku)
- 1čl citrónovej šťavy
Postup:
- Začneme zohriatím masla a múky. Tieto nepretržite miešame až sa maslo roztopí a začne spájať s múkou.
- Odoberieme zo sporáka a prilejeme vodu/vývar. Ak máte možnosť použiť vodu z cestovín, nenechajte si ju újsť. Táto obsahuje škrob a už aj soľ, takže máte tak pol roboty za sebou. Je len dôležité vodu použiť vlažnú, nikdy nie horúcu pridať k múke.
- Roztrepeme všetko (stále mimo ohňa) aby zanikli prípadné hrčky a vrátime na oheň. Prilejeme tiež smotanu.
- Syr si postrúhame na jemno a pridáme k omáčku. Necháme kratučko povariť za miešania, aby sa syr roztopil.
- Na záver už len dochucujeme, soľ, čierne korenie a bylinky. Trocha citrónu nevynechajte, je to dobrý kontrast k intenzivnej syrovej chuti.
- Môžeme servírovať.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.