Tieto koláčiky z makového kysnutéha cesta sú krásne mäkkučké a nadýchané. Ich plnka je tvorená citrónovou marmeládou takzvaným lemon curd. Tento si môžete pripraviť buď doma, alebo kúpiť ako hotový produkt. Jeho chuť je krásne svieža a intenzívna a skvelo dopĺňa chuť maku v ceste.
Jump to RecipeCitrónové koláče z makového kysnutého cesta
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500g polohrubej múky
30g celého maku
20g čerstvých kvasníc
1 PL cukru na kvások
1 čl soli
1 vajíčko +1 bielko
1 žĺtko na potretie
50g masla izbovej teploty
ca. 250ml mlieka
- Plnka
150ml lemon curd (citrónová marmeláda)
3PL masla izbovej teploty
50g čok-kúskov
- citrónový cukor
50g kr. cukru
kôra z 1 citróna
Postup
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 celým vajíčkom a 1 bielkom. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť
- Cesto vyroľujeme na obdĺžnik a povrch potrieme po celej ploche maslom. Potom potrieme citrónovým džemom – lemon curd – a zaroľujeme do šúlca. Pokrájame na 1,5cm hrubé kusy .
- Alternatívne vyrobíme 15 pruhov hrubých asi 4 cm, ktoré zaroľujeme a rozrežeme uprostred a zamotáme do uzlíka. Cesto pokladieme s malým odstupom na plech. Na každý diel cesta dáme ešte zopár čoko-kúskov. Potom cesto prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
- Na záver ododkryjeme, povrch potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 200C na ca. 25-30 minút.
- Kdo chce dosiahnuť ešte lepšiu chuť si zmieša kr. cukor s čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou a potom do tohto citrónového cukra namočí ešte horúce koláčiky. Tak sa cukor nielen nalepí na ne ale aj krásne skaramelizuje.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.