Kysnuté koláče s tvarohom a broskyňami

No nevyzerajú tieto kysnuté koláče s broskyňami ako malé slniečka alebo malé volské oká? Táto obdoba moravských koláčov je skvelou voľbou na veľkonočné pečenie. Ich príprava je nenáročná a uskladnené v uzatvorenej nádobe vydržia aj niekoľko dní. Skvelá pochúťka aj na výlet či piknik.

Jump to Recipe

Zopár informácii k surovinám

Polohrubá múka

Tento typ múky dodáva cestu štruktúru a textúru, vďaka čomu koláče pôsobia mierne rustikálne a výdatne.

Čerstvé droždie

Čerstvé droždie je nevyhnutné na kysnutie cesta, dodáva mu príjemnú vôňu a pomáha dosiahnuť ľahkú a vzdušnú štruktúru.

Vajce

Dodáva cesto bohatosť a farbu, keď sa pred pečením potrie.

Mäkký tvaroh

Tvarohový syr (tvaroh): poskytuje krémovú a pikantnú náplň, ktorá dopĺňa sladkosť broskýň.

Broskyne

Mäkké, sladké a šťavnaté broskyne poskytujú šťavnatú náplň, ktorá krásne kontrastuje s krémovým tvarohom.

Ako sa vám tento recept zaručene podarí

Správne aktivujte droždie: Pri aktivácii droždia sa uistite, že mlieko je teplé, ale nie príliš horúce. Príliš vysoká teplota môže kvasnice zničiť, čo môže mať za následok husté a ťažké cesto.

Dôkladne vymiesite cesto: Správne hnetenie rozvíja lepok v ceste, čo má za následok lepšiu štruktúru. Hnette, kým cesto nie je hladké a pružné.

Nechajte si dostatočný čas na kysnutie: Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Tento krok je rozhodujúci na dosiahnutie ľahkej a vzdušnej štruktúry koláčov.

Bezpečne uzavrite okraje: Pri tvarovaní cesta okolo náplne dbajte na pevné utesnenie okrajov, aby náplň počas pečenia nevytiekla.

Tipy na servírovanie

Tieto koláčiky z kysnutého cesta si môžete vychutnať teplé alebo pri izbovej teplote, aby mali najlepšiu chuť a štruktúru.
Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom, aby boli sladké a dekoratívne.
Podávajte spolu so šálkou kávy alebo čaju ako príjemné raňajky alebo popoludňajšie občerstvenie.

Tipy na mrazenie

Ak chcete koláčiky zamraziť na neskoršie použitie, nechajte ich po upečení úplne vychladnúť. Každý koláč zabalte samostatne do plastovej fólie a vložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka do mrazničky.
Ak chcete zmrazené koláče znovu zohriať, nechajte ich cez noc rozmraziť v chladničke. Po rozmrazení ich zohrejte v predhriatej rúre, kým sa neprehrejú.

Kysnuté koláče s tvarohom a broskyňami

Recipe by lydia.argilliCourse: Pečieme, Sladké, Veľkonočné recepty
Servings

4

servings
Prep time

50

minutes
Cooking time

25

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • Cesto
  • 500g polohrubej múky

  • 20g čerstvých kvasníc

  • 1 PL cukru na kvások

  • 1 čl soli

  • 1 vajíčko +1 žĺtko na potretie

  • 100g roztopeného masla

  • 250ml mlieka

  • Plnka
  • 100g jemného tvarohu

  • 5PL práškového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • Citrónová kôra

  • Zavárané broskyne (12ks)

  • 300ml mlieka

  • 1 vanilkový pudingový prášok

  • 4PL cukru

Postup

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
    Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť
  • Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať
  • Medzitým si pripravíme plnku. Najskôr zovrieme 250ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor a keď mlieko zovreje, vlejeme zmes a uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladn´ť.
  • Tvaroh zmiešame s čerstvo postrúhanou kôrou citróna a pridáme puding. Dobre premiešame aby neboli žiadne hrudky.
  • Jednotlivé kusy cesta potom dáme na plech vyložený papierom na pečenie (dodržíme pri tom dostatočný odstup lebo koláče ešte počas pečenia podrastú).
  • Do každého kusu cesta potom vyrobíme malú priehlbinu. Na to som použila malú misku, ktorú som zatlačila do cesta.
  • Potom do každej pruehlbiny dáme za 1 polievkovú lyžicu plnky a na to dáme do stredu 1 broskyňu
  • Kraje cesta pomažeme ešte žĺtkom a takto pripravené pečieme pri 200°C ca.25-30 minút do zlatista.
  • Podávame posypané práškovým cukrom

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*