Tradičný boršč

Táto polievka sa pre mňa spája s kamarátkou môjho detstva, ktorej mama pochádzala z Ukrajiny a dodnes si pamätám ako som sa tešila, keď pripravila pravý domáci boršč. Ako dospelá som sa snažila veľakrát dosiahnúť to typickú chuť až som na to prišla, že je za tým jednak chuť kyslastá (zo zaváraných uhorierk či rajčín) a neodmyslitelný kôpor, ktoré dokážu vytvoriť tú správnu chuť, ako si ju pamätám z detstva.

Táto polievka nemá určite jeden univerzálny postup, tak ako pri našícj tradičných pokrmoch je neskutočne veľa variantov, ako ju pripraviť, ale toto je moja obľúbená verzia, ktorá poslúži aj ako hlavný pokrm keď do nej pridáte hovädzie mäso a ako prílohu zvolíte chlebík.

Jump to Recipe

Odkiaľ má pôvod táto sýta polievka?

Predpokladá sa, že boršč vznikol u slovanských kmeňov vo východnej Európe, kde bol pôvodne jednoduchou polievkou z divo rastúcich bylín a zeleniny. Postupom času, ako sa rozširovali obchodné cesty a miešali kulinárske vplyvy, sa recept vyvinul tak, že obsahoval prísady ako kapusta, repa, zemiaky a mäso.

V Rusku sa boršč stal základným pokrmom v roľníckych aj šľachtických domácnostiach, pričom vznikali regionálne variácie založené na miestnych surovinách a kultúrnych vplyvoch. Na Ukrajine sa boršč považuje za národné jedlo a v ukrajinskej kuchyni má významné miesto, často sa podáva ako symbol pohostinnosti a hojnosti.

V 18. a 19. storočí si boršč získal popularitu aj mimo východnej Európy, rozšíril sa do židovských komunít v Európe a neskôr vďaka prisťahovalectvu aj do Spojených štátov a Kanady. Každá komunita pridala do receptu svoj vlastný jedinečný nádych, čo viedlo k rôznorodým variáciám boršču.

Prečo sa oplatí vyskúšať?

Všestrannosť

Trvalú popularitu boršču možno pripísať jeho všestrannosti, prispôsobivosti a výživovej hodnote. Môže sa podávať teplý alebo studený, vegetariánsky alebo s mäsom a môže obsahovať širokú škálu prísad v závislosti od osobnej chuti a regionálnych tradícií.

Vitamíny

Okrem lahodnej chuti je boršč oslavovaný aj pre svoje zdravotné účinky, pretože je plný vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Plnohodnotný pokrm

Servírovaná s pečivom. najmä mäsitá verzia, dokáže táto polievka kompletne nahradiť hlavný pokrm.

Tradičný boršč

Recipe by lydia.argilliCourse: Hlavné jedlá, Polievky
Servings

8

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

2

hours 
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 300g hovädzieho mäsa v kuse (polievkové)

  • 2l vody

  • bobkový list, soľ, čierne korenie celé, 1 cibuľa – na vývar

  • 1/4 bielej kapusty

  • 1/2 zeler

  • 2ks mrkvy

  • 2-3 rajčiny

  • 1 paprika

  • 3 zemiaky

  • 1 červená paprika (kápia)

  • 100g zaváranej alebo uvarenej cvikli

  • 1PL rajčinovej šťavy

  • šťava zo zaváraných uhoriek (najlepšie naložených v kôpri)- ja som dala asi za 1 malú šálku

  • bylinky – 2-3 PL posekaného čerstvého kôpru, 1čl posekanej bazalky, tyminánu a oregána

  • soľ, čierne korenie

Postup

  • Začneme prípravou vývaru. Na to dáme do hrnca hovädzie mäso spolu s vodou, soľou, bobkovým listom, korením a cibuľou. Privedieme do varu a varíme 1 hodinu (v tlakovom hrnci) alebo 1,5 hodiny v normálnom hrnci.
  • Vývar necháme trochu vychladnúť, potom ho zcedíme a mäso odložíme bokom. Neskôr ho rozrežeme alebo roztrháme na menšie kusy.
  • Kapustu pokrájame alebo postrúhame na tenké pásy. Takisto na drobno pokrájane mrkvu, zemiaky a zeler.
    Zeleninu vložíme do hrnca spolu a zalejeme naším vývarom. Pridáme tiež mäso.
  • Privedieme do varu a potom na malom stupni varíme 40 minút.
  • Rajčiny ošúpeme. Spolu s paprikami pokrájame na drobno. Takisto cviklu pokrájame na drobno.
  • Na oleji a troche oleja opečieme 1 cibuľu pokrájanú na drobno. Pridáme rajčiny, papriky a cviklu a za miešania 5-10minút dusíme. Pridáme rajčinový pretlak a miešame až sa začne prilepovať na spodok panvice.
  • Potom zeleninovú zmes pridáme k polievke a varíme ďaľších 20 minút.
  • Na záver dochucujeme polievku vodou zo zaváraných uhoriek a na jemno posekanými bylinkami- najmä kôpor by nemal chýbať. Výsledkom by mala byť jemne sladko-kyslá hustá polievka.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*