Vyrobiť zemiakové ňoki doma sa vyplatí, nemajú nič spoločné s tými suchými a častokrát tvrdými polotovarmi, ktoré určite už každý z nás skúsil. Tieto sú nadýchané a vnútri mäkučké ako vata a doslova sa rozplývajú na jazyku. Tiež dobrý recept, ktorý môžete pripraviť s deťmi, týchto príprava aj ochutnávania veľmi pobavia. Chutný recept na bezmäsitý obed.
Suroviny:
- 500g zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 2 vajíčka
- 1 PL soli
- 220g polohrubej alebo hrubej múky
- Maslo na pomastenie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a potom.v osolenej vode varíme 15-20 minút do mäkka.
- Potom zemiaky zlejeme z vody a necháme kompletne vychladnúť. Ak spracujete zemiakovú kašu môžete kroky 1 a 2 predkočiť.
- Medzitým vo veľkom hrnci necháme zovrieť 2 l vody.
- Následne pretlačíme zemiaky zemiakovým lisom na kašu.
- Pridáme vajíčka, soľ a postupne pridávame múku. Miesime až vznikne vláčne, ale ešte mierne lepivé cesto. Cesto musí ostať lepivé aby neskôr ňoky boli nadýchané, pridaním príliš veľa múky by ostali tvrdé.
- Pomúčime si pracovnú dosku a cesto rozdelíme na 6 kusov.
- Každý kus potom vygúľame na šúľec a ten rozrežeme na ca 1 cm hrubé kúsky.
- Potom v rukách z kúskov vyformujeme guľky, ktoré kladieme na pomúčený tanier alebo plech. Kdo chce, môze do guliek vtlačiť tvar pomocouu vidličky, ja však najradšej robím guľky bez vzoru.
- Takto pripravené necháme 10 minút schnúť a potom kladieme do vriacej vody.
- Tam varíme 2-3 minúty pokiaľ vyplávajú na povrch. Potom zlejeme z vody.
- Na záver polejeme olejom alebo roztopeným maslom.
Ňoki sú knedle z mäkkého cesta, zvyčajne zo zemiakov, múky a niekedy aj vajec, ktoré sa varia a podávajú s rôznymi omáčkami alebo prílohami.
Na ňoki sa bežne používajú zemiaky škrobnaté odrody, pretože majú ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.
Cesto by malo byť mäkké, hladké a mierne lepkavé, ale nie lepkavé. Pri formovaní do tvaru ňoki by malo držať tvar.
Áno, nevarené ňoki môžete zamraziť na neskoršie použitie. Ulož ich v jednej vrstve na plech na pečenie a zamraz ich, kým nie sú pevné, potom ich prelož do vrecka alebo nádoby na mrazenie.
Ňoki sa zvyčajne uvaria rýchlo, zvyčajne za 2-3 minúty, keď vyplávajú na povrch vriacej vody. Dávajte pozor, aby ste ich neprevarili, pretože môžu byť kašovité.
Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.
Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.
Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.