Mramorový koláč/ mramorová bábovka

Mramorový koláč je obdoba klasickej bábovky, v ktorej sa časť múky nahrádza kakaom. V nemecku sa pripravuje veľmi často a moje deti ho maju radi ako koláč na cesty, najmä keď sa vyberieme do prírody a robíme menší piknik. Je proste krásne nadýchaný a šťavnatý. Možno ho pripraviť či už do bábovkovej formy alebo do klasickej obdĺžnikovej hlbokej. Kdo má chuť môže tiež povrch ešte poliať roytopenou čokoládou pre extra čokoládovú chuť.

Suroviny:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g hl.múky
  • 50g kakaového prášku + 2 PL vody
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 100ml oleja
  • Štipka soli

Postup:

  • Žĺtka oddelíme od bielkov.
  • Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Časť cesta potom nalejeme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme si asi za šálku cesta v miske.
  • Do toho primiešame kakao ako aj 2 PL vody a premiešame. Kakaovú zmes nalejeme opatrne do bieleho cesta tak aby sa nám vyvoril ten klasický, mramorový vzhľad.
  • Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
  • Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
  • Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
  • Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *