Ako urobiť chutné lečo- recept

V lete sa skleník mojej starej mamy doslova predbiehal vo výbere papriky a rajčiny, ktoré sme ledva stíhali spracovať. A tak už detstva keď prišiel júl a nadbytok tejto zeleniny sa u nás doma pravidelne pripravovalo lečo.

Pripraviť lečo nieje nič komplikované, napriek tomu sa mi osvedčilo zopár trikov, vďaka ktorým tento jednoduchý pokrm dostane na dodatočnej chuti. Ja pridávam tiež klobásku (najmä kvôli chuti) ale samozrejme, že túto možno tiež vynechať ak chce niekdo pripraviť čisto bezmäsitú verziu.

Lečo by sa malo pripraviť čerstvo, krátko pred servírovaním. Samozrejme, ak použijete už predvarenú zakonzervovanú zmes na lečo, tak ušetríte ešte zopár dodatočných minút. Ja však ho najradšej pripravujem z čerstvej zeleniny, vtedy môžem lepšie zvoliť správne poradie, v ktorom zeleninu dám dusiť.

Suroviny:

  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 8-10ks zelenej paprky
  • 4 veľké račiny
  • 4 vajíčka
  • 2 PL rajčinového pyré
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • (1 klobása)

Postup:

  • Začneme tak, že nahrejeme v panvici trochu oleja. Cibuľu pokrájame na drobno a necháme ju v panvici na nízskom ohni za občastného miešania pomaly opekať do zlatista.
  • Kdo chce použiť aj mäso, pokrája klobásku na malé kocky a nechá opekať spolu s cibuľou.
  • Medzitým si očistíme papriky, vyberieme jadierka a pokrájame ich na tenké plátky.
  • Rajčiny ošúpeme a pokrájame na kocky. Kdo má problém šúpať rajčiny, tak nareže vrch kože do kríža a poleje ich vriacou vodou. Po pol minúte zleje z vody a schladí ich studenou vodou. Vďaka tomuto sa budú šúpať veľmi jednoducho bez väčšej námahy.
  • Keď už cibuľa vonia, pridáme rajčiny a necháme ich na vyššom stupni ca. 5 minút zvariť. Pridáme rajčinový pretlak.
  • Následne pridáme papriku, osolíme, okoreníme čiernym korením a zakryjeme pokrievkou. Takto znížime teplotu na minimum a dusíme ca. 5-10 minút.
  • Vajíčka rozbijeme a ja osobne oddelujem bielka od žĺtkov, tak, aby sa žĺtka nepokazili a zachovali si tvar.
  • Keď je paprika mäkká, prijeme najskôr bielka a všetko dobre pomiešame aby sa rovnomerne zrazili.
  • Potom už len na povrch tejto zmesy do každého rohu nalejem žĺtko a opäť prikryjem pokrievkou a počkám krátko (2-3 minúty) pokiaľ sa aj žĺtko tepelne upraví.
  • Na záver podľa potreby ešte dosolíme a povrch leča posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
Original price was: 9,99€.Current price is: 4,99€.

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

Original price was: 19,99€.Current price is: 9,99€.

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

  • Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu

    Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu

    Čo si môžete teraz zakúpiť zľavnené?Využite 50% zľavu na moje produkty. Či už zápisník receptov alebo online kurzy, tieto produkty sú skvelým darčekom k vianociam.Zápisník receptovSkvelý zápisník v ktorom nájdete miesto na 100 vlastných receptov, okrem toho vás očakávajú 2 bonusové materiály (z pôvodných 9,99€ teraz za skvelých 4,99€)Online kurzy […]


  • Kefírový šťavnatý hrnčekový koláč

    Kefírový šťavnatý hrnčekový koláč

    Super šťavnatý koláč plný zdravých plodov – od banánov po avokádo. Okrem toho hrnčekový recept takže celkom vez váženia


  • Špagety Alfredo s chrumkavými kuracími prsiami

    Špagety Alfredo s chrumkavými kuracími prsiami

    Ak máte radi rýchlu kuchyňu tak tento recept je pre vás to správne. Zatiaľ, čo sa varia špagety si opečieme mäso aj pripravíme omáčku a už po 15 minútach si môžete pochutnať na tejto dobrote.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*