Studená mascarpone torta

Obmenou môjho absolútneho favorita spomedzi zákuskov – mascarpone rezov- vznikla táto torta. Chutí výborne najmä chladená, preto skvelý recept do horúcich letných dní. Tento desert má u mojej návštevy vždy obrovský úspech a výhodou je, že ho možno pripraviť už den vopred a potom už len nechať chladnúť. Kdo chce nahliadnúť recept na veľký plech, ten pozrie sem – https://recepis.sk/2018/11/12/mascarpone-rezy-s-nutellou/

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 160g hl.múky
  • 1 balenie kakaového pudingového prášku alebo vanilkového ak chcete svetlý korpus
  • 100ml oleja
  • 100ml vody

Suroviny na plnku :

  • 250g mascarpone
  • 300ml mlieka
  • 1 stužovač šľahačky
  • 2 šľahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 2PL nutelly

Suroviny na polevu:

  • 100ml šlahačkovej smotany
  • 200g horkej čokolády
  • horké kakao na posypanie

Postup:

  • Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme.
  • Potom pridáme suché komponenty- múku, pudingovýp prášok, prášok do pečiva a dobre premiešame. Následne pridáme vodu.
  • Na záver zľahka vmiešame bielkový sneh a jemne ho zapracujeme.
  • Cesto vylejeme do kruhovej tortovej vymastenej formy na pečenie (priemer 24 alebo 26cm) a pečieme v predhriatej rúre pri 160°C pokiaľ nezačne piškóta voniať (ca 40min.).
  • Potom vyberieme a nechať vychladnúť. Keď je korpus studený, prekrojíme ho pozdĺžne na 2 časti. Okolo spodnej časti cesta umiestnime cukrárenskú obruč.
  • Na plnku najskôr vyšľaháme mlieko so šlahačkamy v prášku, vanilkovým cukrom a stužovačom šlahačky do tuha. Pridáme mascarpone a dobre premiešame.
  • Polovičku plnky nanesieme na spodný korpus a naňho položíme druhé cesto.
  • Do zvyšnej plnky pridáme 2 PL nutelly a dobre premiešame. Nanesieme na vrchné cesto a zarovnáme. Necháme chladiť v chladničke aspoň hodinu.
  • Na záver si vyrobíme polevu. Na to zohrejeme šľahačkovú smotanu (nesmie zovrieť len sa nahriať), pridáme na malé kúsky pokrájanú čokoládu a dobre premiešame, až pokiaľ vznikne hladká tekutá poleva. Tú pomocou lyžičky nanesieme na vrchné cesto a rozotrieme.
  • Tortu necháme najlepšie niekoľko hodín v chlade stuhnúť.

Takto vyzerala torta ozdobená pre môjho prváčika

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*