Mám rada orientálne recepty. Orientálna kuchyňa je veľmi bohatá na zeleninové pokrmy a asi len v máloktorej inej kuchyni sa toľko spracováva cesto do ľahodných pokrmov ako v oriente. Medzi takéto pokrmy patria aj tieto kysnuté chutné žemličky, ktoré sú krásne nadýchané a vďaka zelenine šťavnaté. Ich originálny názov je ‘sebzeli pogaca’ a dobre uskladnené sú chutné aj po 2-3 dňoch.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- voda (ca. 200ml)
- 1čl prášku do pečiva
Okrem toho potrebujete:
- 200g syra Feta
- 2-3 zelené papriky alebo čili papriky
- 10ks cherry rajčín
- 20ks čiernych olív
- 3PL oliv. oleja
- soľ, čierne korenie, sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
- (kdo chce) plátok suchej salámy
- 1 žĺtko na potretie
Recept na cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/11/19/zakladne-pizza-cesto/
Postup:
- Podľa základného receptu si vypracujeme cesto a to necháme zakryté kysnúť v teplej miestnosti.
- Potom cesto premiesime a vytvarujeme malé bochníky (z uvedeného množstva vyjde ca. 20ks).
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Každému bochníku ponecháme trochu miesta, lebo cesto ešte narastie.
- Ruky si potrieme olejom a takýmito naolejovanými rukami potom upostred každého bochníka vyrobíme malú priehlbinu. Zvyšné cesto by malo byť takisto naolejované aby nevyschlo. Takto pripravené bochníky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20min. kysnúť.
- Medzitým si pripravíme papriku, ktorú pokrájame na drobno ako aj rajčiny, ktoré rozpolíme. Takisto Feta syr si rozdrolíme do misky.
- Olivový olej vymiešame so sušenými bylinkami prípadne sušeným cesnakom.
- Keď bochníky podrastú, tak najskôr pomažeme okraje bochníkov vajíčkovým žĺtkom.
- Potom ich začneme plniť. Na to do pripravenej priehlbiny dáme feta syr, na to položíme rajčinu, papriku, olivu (salámu). Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme bylinkovým olejom.
- Takto pripravené bochníky dáme piecť pri 200C ca. 25min. do zhnednutia.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.