Sú potraviny ktoré by som nikdy hotové nekúpila, ani nie preto, že sú nedostupné, skôr preto, lebo sa dajú za pár minút bez námahy pripraviť doma a chutia neporovnatelne lepšie ako kupované. Kdo teda ešte neskúsil pripraviť domáce gnocci, tomu môžem len odporučiť – skúste to a som o tom presvedčená, že už viac ich kupovať nebudete.
Postup:
- Zemiaky (ca.1/2kg) uvariť v šupke vo vode do mäkka a nechať vychladnúť. (Alternatívne možno použiť zvyšky uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše)
- Keď zemiaky vychladú, rozmágať ich na hladkú kašu.
- Potom do zmesy pridať 1 vajíčko, (ca. 1 čl) soľ a toľko hrubej múky aby vzniklo nelepivé cesto ale nie úplne tuhé cesto (inak budú aj gnocchi tvrdé). Na uvedené množstvo zemiakov je to zhruba 150g múky.
- 2l vody nechať zovrieť a pridať soľ. Medzitým urobiť z cesta šulce, tie rozdeliť na rovnako veľké kúsky a do každého vidličkou vtlačiť vrúbkový vzor. Kdo má, môže namiesto vidličky použiť aj špecálnu doštičku na cestoviny, ktorá im doá vrúbkovanú textúru.
- Potom nechať variť gnocchi na etapy pokiaľ vyplávajú na povrch (pozor, domáce cestoviny sú rýchlo hotové, stačí im ca. 2-3min).
- Na záver poliať gnocchi roztopeným maslom a omáčkou podľa chuti. Napríklad rajčinovou omáčkou so syrom.
