Toto cesto sa hodí tak na prípravu kysnutej knedle ako aj parených ovocných knedlíkov. Recept mám po babke, ktorá pripravovala skvelú knedľu a nedám naň dopustiť. Výsledok je vždy rovnako výborný. Zvyknem pripravovať z polovičného množstva, alebo z celého keď chcem knedľu aj zamraziť.
Základne cesto pozostáva z:
- 1PL kr. Cukru
- 1kg polohrubej múky
- 40g čerstvých kvasníc
- 250ml mlieka izbovej teploty
- 20g roztopeného masla
- Ca. 200ml vody izbovej teploty
Postup:
- Kvasnice rozdrobit, posypať cukrom a zaliať mliekom. Všetko dobre premiešať a 10min. nechať stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Potom kvások zmiešať s múkou a roztopeným maslom a postupne prilievať vodu až vznikne nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť aby sa z múky uvolnil lepok.
- Potom cesto dať do uzavretej nádoby a nechať 1hod. Na teplom mieste odpočívať pokiaľ cesto narastie do raz takej veľkosti.
- Cesto potom premiesiť a rozrezať na menšie kusy. Z tých vytvarovať podlhovasté knedle (z horneho množstva ca. 4ks) alebo male knedlíky a tie naplniť potom podľa chute marmeládou alebo ovocím.
- Ja zvyknem naparovať na veľkom sítku. Na to v širkom hnrci nechať zovrieť vody, sitko pomastiť olejom aby sa naňho knedla neskôr nenalepila a položiť do nej cesto. Potom dať nad pariacu vodu, zakryť pokrievkou a nechať ca. 10-15min. naparovať pokiaľ sa evidetne nezväčší jej veľkosť.
Pingback: Pulled beef v naparenej knedli – Recepis.sk
Pingback: Lahodná kôprová omáčka
Pingback: Bratislavský guláš
Pingback: Maďarský gulás - recepis.sk